Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using sensory language and figurative language to create an atmospheric setting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can craft my own atmospheric setting using precise imagery.

      Key learning points

      1. The atmosphere in literature is the way an author uses setting, objects, or thoughts of characters to create mood.
      2. The atmosphere can be influenced by sensory and figurative language.
      3. Sensory language is language where some or all of the five senses are evoked.
      4. Figurative language is non-literal wording that adds creativity to your writing.

      Keywords

      • Setting - the time, place and environment in which something occurs

      • Sensory - relating to sensation or the physical senses.

      • Atmospheric - the way an author uses setting, objects, or internal thoughts of characters to create emotion.

      • Mood - the emotional response that a writer wants to give the reader.

      • Figurative language - non-literal wording that adds creativity or rhetorical meaning to your writing.

      Common misconception

      That descriptive writing is all about telling the reader what's in the image.

      Descriptive writing is about showing the reader what's in the image through sensory and figurative language.

      Teacher tip

      As part of the peer-assessment, you could ask pupils to choose one sentence from each other's work to rewrite to show them how different people respond differently to images and prompts.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The five senses are: taste, touch, smell, hearing, and .

      Correct Answer: sight, see, seeing

      Q2.
      The mood of a literary text is .

      the time, place, and environment in which it occurs
      Correct answer: the emotional response that a writer wants to give the reader
      relating to sensation or the physical senses

      Q3.
      The setting of a text is .

      Correct answer: the time, place and environment in which it occurs
      the time, mood and environment in which it occurs
      the characters, place and, environment in which it occurs

      Q4.
      Personification is .

      giving human emotions to non-human things
      Correct answer: giving human characteristics to non-human things
      giving human names to non-human things

      Q5.
      Which emotion does 'the pansies swayed leisurely in the wind' create?

      jealousy
      Correct answer: relaxation
      anxiousness
      excitement

      Q6.
      Which of the five senses does 'the damp air clung to me' evoke?

      smell
      sight
      taste
      Correct answer: touch

      6 Questions

      Q1.
      What does sensory mean?

      relating to touch
      Correct answer: relating to the physical senses
      relating to how you feel about something

      Q2.
      Which of the five senses does 'the birds twittered softly' evoke?

      sight
      smell
      Correct answer: hearing
      taste

      Q3.
      What is figurative language?

      Correct answer: non-literal wording that adds creativity to your writing
      literal wording that adds creativity to your writing
      sensory language that adds emotion to your writing
      anecdotes that add realism to your writing

      Q4.
      Which emotion does 'the clawed branches swiped at me' suggest?

      happiness
      jealousy
      Correct answer: anger
      sadness

      Q5.
      What does atmosphere mean?

      the general mood or feeling of a text
      Correct answer: the way a writer uses setting or objects to create emotion
      the way a writer uses sensory language to create emotion

      Q6.
      Why is creating an atmospheric setting important for the reader?

      Correct answer: it helps transport them into the story
      it shows off your creativity and flair
      it helps turn the concrete into abstract for them

      To help you plan your 7 English lesson on: Using sensory language and figurative language to create an atmospheric setting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...