Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explaining how Akala uses patterns of language for effect in 'The Dark Lady'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can clearly explain the effects of patterns and contrasts in language and images in Akala's 'The Dark Lady'.

      Key learning points

      1. Writers often use patterns of words, phrases and images across a text.
      2. Writers may use contrast in addition to patterns in order to emphasise the importance of the pattern.
      3. Patterns are effective because our brains are wired to recognise and remember patterns.
      4. In the same way that words have deeper meanings and connotations, images can also symbolise something more.

      Keywords

      • Pattern - any regularly repeated arrangement

      • Contrast - an obvious difference between two or more things

      • Semantic field - a group of words which share a similar theme and concept

      • Symbolise - to represent, express, or identify by a symbol

      • Connotation - a feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning

      Common misconception

      That a pattern within a text is random and just happened by chance.

      Patterns are a way for writers to emphasise certain information or convey importance onto a concept because our brains are wired to recognise and remember patterns.

      Teacher tip

      You may wish to look at some specific quotations around birds and ships to complement the work on the imagery - the poem on page 2 may be a good starting point.

      Equipment

      You will need a copy of the 2021 Hodder Children's Book edition of 'The Dark Lady' by Akala for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Repetition means...

      saying something once
      Correct answer: saying something multiple times
      saying something positive

      Q2.
      A regularly repeated arrangement is a...

      Correct answer: pattern
      image
      connotation
      inference

      Q3.
      A semantic field is...

      Correct answer: a group of words with a similar meaning
      a group of words with a similar, positive meaning
      a group of words with a dissimilar meaning
      a group of words with a similar, negative meaning

      Q4.
      The word 'explosions' has connotations of...

      lethargy
      Correct answer: energy
      dullness

      Q5.
      Which of the following do we associate with birds?

      static, weak movement
      Correct answer: dynamism and movement
      stillness and stagnation

      Q6.
      A feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning is a...

      Correct Answer: connotation

      6 Questions

      Q1.
      In Akala's 'The Dark Lady', which word is repeated to emphasise its importance?

      Correct answer: Henry
      magic
      Joan
      books

      Q2.
      In Akala's 'The Dark Lady', what is there a semantic field of to describe the magical room Henry and Joan use?

      Correct answer: intense energy
      lethargy and boredom
      fear and worry

      Q3.
      What does contrast mean?

      Correct answer: an obvious difference beween two or more things
      an obvious similarities between two or more things
      a negative difference between two or more things

      Q4.
      Throughout Akala's 'The Dark Lady', there are repeated images of...

      birds and trees
      Correct answer: birds and ships
      birds and horses

      Q5.
      To represent, express, or identify by a symbol is to...

      Correct Answer: symbolise

      Q6.
      We think of birds and ships as both symbolising...

      beauty
      Correct answer: freedom
      love

      To help you plan your 7 English lesson on: Explaining how Akala uses patterns of language for effect in 'The Dark Lady', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...