Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading 'The Twisted Tree': exploring the opening

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make predictions about a new text and understand how a character is introduced.

      Key learning points

      1. The cover, blurb and dedication of a book can give you important details about the themes.
      2. The novel is dedicated to Odin, who is a Norse god and an inspiration to poets.
      3. A protagonist refers to the main character of a story.
      4. Martha is blind in one eye because of an accident.
      5. Martha can feel other people’s emotions and thoughts through their clothing.

      Keywords

      • Hubbub - a busy, noisy situation

      • Patronising - treat in a way that is apparently kind, but shows superiority

      • Jaunty - lively, cheerful or self-confident manner

      • Unfurled - spread out something which was rolled up

      • Disfigured - to spoil the appearance of something

      Common misconception

      The front cover is just for 'show' and a way to identify a book.

      The images and font on a front cover can give you lots of clues about themes and genre.

      Teacher tip

      When reading the text, try different independent reading strategies. For example, 'control the game'. Select students at random to read, jumping from pupil to pupil after a couple of sentences.

      Equipment

      You will need access to the text: 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these would you not expect to find on a novel's front cover?

      title of the book
      author's name
      publisher's logo
      art work
      Correct answer: detailed plot summary

      Q2.
      What is a character?

      a type of plot
      a main theme
      Correct answer: a person created by an author

      Q3.
      What does it mean to predict?

      state the exact meaning of something
      recall historical data on a particular event
      Correct answer: make an educated guess based on available evidence

      Q4.
      What is a book's blurb?

      Correct answer: A summary of the book's plot and main themes.
      A list of awards the book has won.
      The author's biography.
      A detailed analysis of the characters.

      Q5.
      'The Twisted Tree' is a novel. What is a novel?

      a work of non-fiction that tells a story about life and the world
      a short, rhythmic work involving rhyme
      Correct answer: a narrative work of fiction that tells a story
      a literary work written for the theatre that uses dialogue

      Q6.
      What do we mean by 'the writer's intentions'?

      the writer's thoughts and feelings towards the reader
      the writer's life and their experiences
      Correct answer: what the writer aimed to do when they wrote the text
      the career ambitions a writer has - what they intend to do next

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the main character in 'The Twisted Tree'?

      Correct Answer: Martha

      Q2.
      In Chapter 1 of 'The Twisted Tree', Martha is boarding a plane. Where is she going?

      Sweden
      Correct answer: Norway
      Finland
      Denmark

      Q3.
      Exploring the blurb, front cover and dedication of a book can give you clues about the text. This reading skill is called ...

      summary.
      Correct answer: prediction.
      analysis.
      fluency.

      Q4.
      What is a protagonist?

      Correct answer: the main character
      the villain
      the setting
      a supporting character

      Q5.
      'The Twisted Tree' has been described as a thriller, a mystery and horror. This refers to the of the text.

      author
      Correct answer: genre
      publisher
      theme

      Q6.
      'The Twisted Tree' is written from Martha's perspective using the pronoun "I". This is an example of ...

      Correct answer: first person.
      second person.
      third person.

      To help you plan your 7 English lesson on: Reading 'The Twisted Tree': exploring the opening, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...