Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Considering Chandler's use of similes in 'Trouble is My Business'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and analyse Chandler's use of similes.

      Key learning points

      1. Writers may use similes in order to create emphatic, evocative images for the reader.
      2. Chandler compares Anna Halsey’s appearance to "suet" and her desk to "Napoleon’s tomb".
      3. Arguably, the comparison of her appearance to "suet" may imply that she has a hard exterior.
      4. Furthermore, the comparison of her desk to "Napoleon’s tomb" may imply she’s cold in business.

      Keywords

      • Emphatic - expressing something forcibly and clearly

      • Evocative - bringing strong images, memories or feelings to mind

      • Suet - the hard white fat on the kidneys and loins of cattle, sheep and other animals

      • Tomb - a large vault, typically an underground one, for burying the dead

      Common misconception

      That we should only consider the image that a simile offers us.

      While the image may be particularly evocative, it's also useful to analyse the connotations of the comparative image as that can reveal layers to what the writer is trying to portray to the reader.

      Teacher tip

      It would be useful for pupils to share which similes they found the most evocative or emphatic as it will help them to develop their evaluative skills.

      Equipment

      You will need access to the opening paragraph of Raymond Chandler's 'Trouble is My Business' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'A figure of speech that involves comparing two unlike things using the words 'like' or 'as'' is the definition of a .

      Correct Answer: simile

      Q2.
      Which of the following is a simile?

      Correct answer: 'The floor was as hot as molten lead.'
      'The floor was molten lead.'
      'The floor crackled and spat.'

      Q3.
      Which of the following might you use to complete this simile: 'as hot as __________'.

      a bean
      Correct answer: hell
      Correct answer: the sun
      a statue

      Q4.
      'A large vault, typically an underground one, for burying the dead' is the definition of which word beginning with 't'?

      Correct Answer: tomb

      Q5.
      'Bringing strong images, memories, or feelings to mind' is the definition of which word beginning with 'e'?

      Correct Answer: evocative, evoke

      Q6.
      Complete the following common simile: 'as as butter'.

      Correct Answer: soft

      6 Questions

      Q1.
      In the opening of Chandler's 'Trouble is My Business', Anna Halsey's desk is described as being like " tomb".

      Correct Answer: Napoleon's, Napoleons

      Q2.
      'Expressing something forcibly and clearly' is the definition of which word beginning with 'e'?

      Correct Answer: emphatic, emphatically

      Q3.
      Complete the Shakespearean simile: "as __________ as the sea".

      beautiful
      Correct answer: boundless
      bare
      brutal

      Q4.
      'The hard white fat on the kidneys and loins of cattle, sheep, and other animals' is the definition of which word beginning with 's'?

      Correct Answer: suet

      Q5.
      In Chandler's 'Trouble is My Business', Anna Halsey's face is compared to suet. Which of the following might that suggest?

      Her face is smooth.
      Correct answer: Her demeanor is possibly cold.
      Her face is beautiful.
      Her demeanor is possibly warm.

      Q6.
      In Chandler's 'Trouble is My Business', Halsey's desk is compared to "Napoleon's tomb". The desk is said to be black, but the tomb itself is ...

      grey
      Correct answer: brown
      white
      black

      To help you plan your 11 English lesson on: Considering Chandler's use of similes in 'Trouble is My Business', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...