Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contextualising gender expectations in ‘An Inspector Calls'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how gender expectations and stereotypes are represented in ‘An Inspector Calls’.

      Key learning points

      1. Arguably, gender stereotypes and expectations exist in society and impact the way we perceive ourselves and others.
      2. Gender and class are inextricably linked and impact the lives and experiences of people differently.
      3. Gender roles were more traditionally defined in Edwardian society.
      4. Priestley was writing in post-war Britain which saw the traditional expectations of gender roles being challenged.
      5. Priestley’s ending is both hopeful, with characters challenging views, and futile, as society repeats its mistakes.

      Keywords

      • Stereotype - a set idea that people have about what someone or something is like

      • Futile - pointless or ineffective, and will not lead to any useful result or meaningful change

      • Enforce - make sure something is obeyed or carried out, often by applying rules, laws, or authority

      • Gender roles - the stereotypical role or behaviour considered to be appropriate to a particular gender

      • Traditional - a way of thinking, behaving, or doing something that has been used by people for a long time; old-fashioned

      Common misconception

      Priestley suggests that all gender roles have been successfully challenged by the end of the play.

      A more nuanced view is that argaubly Priestley shows both progress and resistance, suggesting that while some characters challenge gender roles, societal change is slow and not fully realised.

      Teacher tip

      It might be useful to remind pupils what a patriarchal society is and how it might enhance stereotypes of gender.

      Equipment

      You will need access to a copy of ‘An Inspector Calls’ by J.B. Priestley, Heinemann 2014 edition.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which year is 'An Inspector Calls' set?

      1900
      1910
      Correct answer: 1912
      1945

      Q2.
      In which year did J.B. Priestley write 'An Inspector Calls' ?

      Correct Answer: 1945, nineteen forty five, nineteen forty-five

      Q3.
      Starting with the first, put these plot points from 'An Inspector Calls' into chronological order.

      1 - The Birlings celebrate Sheila and Gerald’s engagement.
      2 - Birling dismisses war and social responsibility in his speech.
      3 - Inspector Goole arrives and announces a woman's suicide.
      4 - Birling admits firing the woman for demanding higher wages.
      5 - Sheila reveals she got the woman dismissed out of jealousy.
      6 - Gerald confesses to a past affair with the woman.

      Q4.
      Match the characters from 'An Inspector Calls' to the correct description of their role in Eva Smith's death.

      Correct Answer:Mr. Birling,Fires Eva Smith for her role in a workers' dispute over pay.

      Fires Eva Smith for her role in a workers' dispute over pay.

      Correct Answer:Eric Birling,Stole money to to help Eva Smith after discovering her pregnancy.

      Stole money to to help Eva Smith after discovering her pregnancy.

      Correct Answer:Sheila Birling,Has Eva Smith fired over jealousy of a dress.

      Has Eva Smith fired over jealousy of a dress.

      Correct Answer:Gerald Croft,Had an affair with Eva Smith and supported her financially for a time.

      Had an affair with Eva Smith and supported her financially for a time.

      Q5.
      Which of the following sentences does not use tentative language?

      Perhaps he hoped his audience might recognise the need for change.
      This may reflect Priestley’s hope for a more just society.
      Correct answer: Priestley served as a soldier in World War I.
      Arguably, Priestley’s industrial upbringing exposed him to class inequalities.

      Q6.
      Which of these could be considered key themes in ‘An Inspector Calls’?

      Correct answer: social responsibility
      governmental corruption
      Correct answer: class and power
      Correct answer: generational conflict
      environmental stability

      6 Questions

      Q1.
      What does the term "gender roles" refer to?

      the physical attributes of men and women
      Correct answer: the stereotypical behaviour expected of men and women
      the historical roles of kings and queens
      the job responsibilities assigned to men and women

      Q2.
      Which word beginning with 'f' can be described as: pointless or ineffective, and will not lead to any useful result or meaningful change

      Correct Answer: futile, futility, Futile

      Q3.
      Complete the sentence: In 'An Inspector Calls' at the beginning of Act 1, Mrs Birling describes the work that men do as .

      Correct answer: "important"
      "flexible"
      "useful"
      "necessary"
      "demanding"

      Q4.
      Which of the following best describes how Eva Smith's working-class position affects her in 'An Inspector Calls'?

      She challenges societal gender roles.
      She is protected from societal expectations due to her wealth.
      She is given more opportunities and independence.
      Correct answer: She is judged harshly and faces exploitation.

      Q5.
      In 'An Inspector Calls' at the beginning of Act 1, Mr Birling suggests that clothes are important to women as they ...

      are a reflection of their "social status"
      Correct answer: make them "prettier"
      are the key to their "happiness"
      Correct answer: are a sign of "self-respect"

      Q6.
      Which is the best interpretation for the statement that Priestley’s ending of 'An Inspector Calls' could be seen as both hopeful and futile?

      change is impossible, and society will never learn
      Priestley suggests that gender roles are no longer relevant
      Correct answer: change is possible, but not everyone is ready to challenge outdated beliefs
      women will always challenge societal expectations

      To help you plan your 11 English lesson on: Contextualising gender expectations in ‘An Inspector Calls', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...