Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write an open letter using emotive language, antithesis and satire.

      Key learning points

      1. Open letters are letter written to a particular person or group but which are made publicly available for all to read.
      2. Siegfried Sassoon uses antithesis, emotive language and personal pronouns to make his open letter a powerful protest.
      3. The methods used in an open letter will differ depending on the purpose of writing.
      4. Satire can also be used in open letters to criticise a person or idea in an amusing way.
      5. Successful satire usually involves any of the following: a clear target, humour, exaggeration, irony and parody.

      Keywords

      • Antithesis - the direct opposite

      • Satire - a humorous way of criticising ideas or people, especially to make a political point

      • Blunt - saying what you think without trying to be polite

      • Parody - to copy the style of something or someone else in a humorous way

      Common misconception

      Students may think that Sassoon's style of open letter is the only way to write an open letter.

      Open letters can have a range of purposes. Those that will never be read by the recipient or where the writer doesn't expect to create change (e.g. open letter to Mondays) will typically involve more humour.

      Teacher tip

      Before students write their own short open letter in LC2, create a sentence using satire as a class, under the visualiser or on the whiteboard to ensure confidence in this technique.

      Equipment

      You will need Siegfried Sassoon's 'A Soldier's Declaration'. It is available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terminology with the correct definition.

      Correct Answer:form,the type of text

      the type of text

      Correct Answer:purpose,the reason for the writing

      the reason for the writing

      Correct Answer:audience ,the intended reader of the text

      the intended reader of the text

      Q2.
      What is an open letter?

      a letter that is never officially sent
      Correct answer: a letter with a specific recipient, made public for everyone to read
      a letter intended to be read by one person only

      Q3.
      Every open letter is prompted by ...

      political issues.
      frustrations.
      Correct answer: a strong feeling about a topic.

      Q4.
      Which of the following uses emotive language?

      'I am a soldier, convinced that I am acting on behalf of soldiers.'
      Correct answer: 'I have seen and endured the suffering of the troops.'
      'I am not protesting against the conduct of the war.'

      Q5.
      What does it mean to analyse a piece of writing?

      to plan and structure it appropriately
      to check and proof read it
      Correct answer: to examine its separate elements

      Q6.
      Which of the below uses colloquial language?

      Correct answer: 'You're gonna smash it!'
      'Good morning.'
      'Fair is foul and foul is fair.'

      6 Questions

      Q1.
      What word beginning with 's' would you use to describe the criticism of someone or something in a humorous way?

      Correct Answer: satire

      Q2.
      What does it mean to parody?

      Correct answer: copy the style of something or someone else in a humorous way
      use language opposite to what you truly mean
      use emotive language to shock the reader

      Q3.
      Which of the below sentences uses satire?

      Correct answer: 'Why let pupils develop their teamwork when you could develop their anxiety!'
      'Exams are anxiety provoking.'
      'I always dread exams. I'd rather submit an essay.'

      Q4.
      Who does Sassoon write his open letter 'A Soldier's Declaration' on behalf of?

      Correct answer: his fellow soldiers
      his fellow Englishmen
      the military authority

      Q5.
      Which of the below is not an ingredient of satire?

      Correct answer: emotive language
      a clear target
      irony

      Q6.
      "I am not protesting against the military conduct of the War, but against the political errors and insincerities ...". This sentence uses:

      satire
      emotive language
      figurative language
      Correct answer: antithesis

      To help you plan your 11 English lesson on: Writing an open letter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...