Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Making connections across the AQA Worlds and Lives anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make connections between the AQA Worlds and Lives anthology.

      Key learning points

      1. Structurally, irregularity runs through the anthology and could reflect the unpredictable nature of life.
      2. The lack of adherence to traditional forms could reflect how we need to move away from traditional ideas.
      3. The presence of other voices and perspectives across the poems could reflect the connected nature of the world.
      4. Connections of ‘big ideas’ that span centuries could reflect the nature of humanity.

      Keywords

      • Liminal - occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold

      • Ghazal - a lyric poem with a fixed number of verses and a repeated rhyme, typically on the theme of love

      • Non-conformity - the quality of living and thinking in a way that is different from other people

      • Abstract - existing as an idea, feeling, or quality, not as a material object

      • Anthology - a collection of literary works that have a similar form or subject

      Common misconception

      Since you normally only compare two poems, it's not useful to make connections across the whole anthology.

      Making connections across the whole anthology allows you to see the threads that connect the poems which will extend your comparative responses.

      Teacher tip

      You might like to remind pupils of the poems with a short summary of them before you begin the lesson.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the definition of 'anthology'?

      Correct answer: a collection of literary works that have a similar form or subject
      a collection of literary works that all consider human impact on nature
      a collection of literary works that have dissimilar subjects to show variety

      Q2.
      Which of the following are threads that run through the Worlds and Lives anthology?

      war
      violence
      Correct answer: identity
      Correct answer: belonging

      Q3.
      Which two poems from the Worlds and Lives anthology gesture towards the sonnet form?

      Correct answer: 'Like an Heiress'
      'In a London Drawingroom'
      Correct answer: 'England in 1819'
      'A Wider View'

      Q4.
      Match the poems from the AQA Worlds and Lives anthology with the theme.

      Correct Answer:'Like an Heiress',Climate change

      Climate change

      Correct Answer:'Name Journeys',Migration

      Migration

      Correct Answer:'Thirteen',Prejudice

      Prejudice

      Q5.
      Starting with the oldest, put these poems from the AQA Worlds and Lives anthology in chronological order.

      1 - Wordsworth's 'Lines Written in Early Spring'
      2 - Shelley's 'England in 1819'
      3 - Dharker's 'A Century Later'
      4 - Femi's 'Thirteen'

      Q6.
      Occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold is the definition of ...

      temporal
      Correct answer: liminal
      spatial

      6 Questions

      Q1.
      Non-conformity means ...

      Correct answer: thinking in a way that is different from other people.
      thinking in a way that is the same as other people.
      thinking in a way that is dangerous to society.

      Q2.
      The sonnet, couplet and ghazal all arguably consider the theme of .

      Correct Answer: love

      Q3.
      Which of these poems is the only one from the AQA Worlds and Lives anthology with a regular rhyme scheme that runs all the way through the poem?

      Wordsworth's 'Lines Written in Early Spring'
      Brontë's 'Shall earth no more inspire thee'
      Correct answer: Shelley's 'England in 1819'

      Q4.
      Whose voice do we not hear across the AQA Worlds and Lives anthology?

      nature
      past generations
      Correct answer: future generations

      Q5.
      Existing as an idea, feeling, or quality, not as a material object means something ...

      Correct answer: abstract.
      concrete.
      actual.

      Q6.
      How might we interpret the fact that the oldest and latest poems in the anthology both consider humanity's relationship with nature?

      Humanity's relationship with nature has changed.
      Correct answer: Humanity's relationship with nature still needs to change.
      Humanity never had a strong relationship with nature.

      To help you plan your 11 English lesson on: Making connections across the AQA Worlds and Lives anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...