Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of identity and heritage in Robinson's 'A Portable Paradise'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Robinson presents ideas of identity and heritage in 'A Portable Paradise'.

      Key learning points

      1. Robinson moved to Trinidad aged four with his Trinidadian parents and then returned to England after fifteen years.
      2. Arguably, the title 'A Portable Paradise' can be read as an extended metaphor for the speaker’s Trinidadian heritage.
      3. Robinson might be suggesting that our 'portable paradise' provides an internal hope when life is difficult.
      4. Robinson may also be referencing the struggles of migration through the poem and the pressure to integrate.

      Keywords

      • Portable - light and small enough to be easily carried or moved

      • Heritage - the history, traditions, practices, etc. of a particular country, or society

      • Integration - the action or process of successfully joining or mixing with a different group of people

      • Metaphorical - something used symbolically to represent something else

      Common misconception

      That the idea of "paradise" is the same for everyone.

      We all have our own concept of what "paradise" looks like and what it might mean in terms of our memories and connections to the world.

      Teacher tip

      You could explore the idea of integration further if this is something your students are unfamiliar with.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which key themes does the 'Worlds and Lives' anthology explore through its collection of poems?

      Correct answer: identity
      Correct answer: prejudice
      war
      Correct answer: nature

      Q2.
      If something is portable this means ...

      it remains unmoving
      Correct answer: it can be easily moved
      Correct answer: it's a smaller version of something

      Q3.
      When a direct comparison goes on for multiple lines, stanzas or even the whole poem this is known as ...

      Correct answer: extended metaphor
      enjambment
      hyperbole

      Q4.
      is the history, traditions, practices, etc. of a particular country, or society.

      Correct Answer: Heritage

      Q5.
      Liminality is ...

      the state of existing within or having some relationship with time
      movement from one country to another
      Correct answer: occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold

      Q6.
      The action or process of successfully joining or mixing with a different group of people is known as ...

      migration
      Correct answer: integration
      positioning

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:portable ,light and small enough to be easily carried or moved
      Correct Answer:heritage ,the history and traditions etc. of a particular country or society
      Correct Answer:integration , successfully joining or mixing with a different group of people
      Correct Answer:metaphorical ,something used symbolically to represent something else

      Q2.
      Which key themes does 'A Portable Paradise' touch upon?

      power
      Correct answer: migration
      Correct answer: identity

      Q3.
      Which words from 'A Portable Paradise' may suggest a sense of prejudice?

      Correct answer: "concealed"
      "ridges"
      "empty"

      Q4.
      Which of the following associations would we make with the idea of heritage?

      Correct answer: identity
      prejudice
      Correct answer: family

      Q5.
      Arguably, the title 'A Portable Paradise' can be read as an for the speaker’s Trinidadian heritage

      Correct Answer: extended metaphor

      Q6.
      Which word from 'A Portable Paradise' suggests the speaker doesn’t have a strong connection to the wider community?

      Correct answer: "they"
      "grandmother"
      "my"

      To help you plan your 11 English lesson on: Understanding ideas of identity and heritage in Robinson's 'A Portable Paradise', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...