Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a response to ideas of belonging in the AQA Worlds and Lives anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a written response to answer the question ‘Compare the way poets present ideas about belonging in ‘A Wider View’ and in one other poem from the Worlds and Lives anthology.’

      Key learning points

      1. A comparative introduction should use correlatives and comparatives in order to create links between ideas.
      2. A comparative introduction might offer smaller variations in a wider similarity between poems.
      3. A comparative introduction might offer nuanced differences between poems.
      4. You should try to develop your ideas by using discourse markers and extending your analysis.
      5. The purpose of your analytical writing is to convince the reader of your argument.

      Keywords

      • Nuanced - a very slight difference in appearance, meaning or sound

      • Discourse marker - a word or phrase used to link ideas and signpost the direction of the writing

      • Generic - relating to or characteristic of a whole group or class

      Common misconception

      That there isn't a purpose to analytical writing.

      The purpose of analytical writing is to convince the reader of your ideas about the text(s).

      Teacher tip

      You could ask the students to write their analytical essay as homework.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A word or phrase used to link ideas and signpost the direction of the writing is called a ...

      Correct Answer: discourse marker

      Q2.
      Match the discourse marker with the purpose.

      Correct Answer:'therefore',show cause and effect

      show cause and effect

      Correct Answer:'moreover',to add a further point

      to add a further point

      Correct Answer:'similarly',show comparisons and contrasts

      show comparisons and contrasts

      Q3.
      Which of these statements is an accurate summary of Seneviratne's 'A Wider View'?

      The speaker feels disconnected from her heritage.
      Correct answer: The speaker feels connected to her ancestor through a sense of place.
      The speaker feels trapped by the shared connections to place.

      Q4.
      Which of the following is an accurate summary of Berry's 'On an Afternoon Train...'

      Correct answer: Arguably, the poem suggests that migration can be a lonely experience.
      Arguably, the poem suggests that migration can be a frightening experience.
      Arguably, the poem suggests that migration can be a hostile experience.

      Q5.
      Which of the following is accurate context for Seneviratne's 'A Wider View'?

      A critique of the monarchy's parasitic drain of ordinary people.
      A celebration of the advances the Industrial Revolution brought.
      Correct answer: A critique of the working conditions the Industrial Revolution brought.

      Q6.
      What similarity can we draw between Robinson's 'A Portable Paradise' and Berry's 'Homing'?

      Both imply the adverse effects of a patriarchal system.
      Correct answer: Both demonstrate the influence of family members on identity.
      Both indicate the isolating effects of migration.

      6 Questions

      Q1.
      Using the discourse marker 'furthermore' implies that you want to ...

      show cause and effect
      Correct answer: add an additional point
      show a contrasting point

      Q2.
      A conjunction that illustrates how two words or phrases within a sentence relate to each other is called a conjunction.

      Correct Answer: correlative

      Q3.
      'A very slight difference in appearance, meaning, sound' is the definition of ...

      Correct Answer: nuance, nuanced

      Q4.
      'Relating to or characteristic of a whole group or class' is the definition of ...

      Correct Answer: generic

      Q5.
      Which of the following quotations would be an effective additional quotation for the point: 'Berry arguably reflects the loneliness of migration through the depiction of London as "empty".'?

      Correct answer: "darkness"
      "thoughtful"
      "inexplicably"

      Q6.
      A pupil said: 'The plosive 'd' at the beginning of "din" highlights this sense of discomfort' onto their sentence.' How have they developed their point about Seneviratne's 'A Wider View'?

      They added relevant context.
      They offered an alternative interpretation.
      Correct answer: They analysed the language in more detail.

      To help you plan your 11 English lesson on: Writing a response to ideas of belonging in the AQA Worlds and Lives anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...