Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing how poets reminisce and remember loved ones

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a comparative analysis of ‘Before You Were Mine’ and one other poem.

      Key learning points

      1. Context is a useful lens through which to consider the writer’s intentions and evaluate our interpretations of the text.
      2. Contextual links should be relevant to analysis and not used as ‘bolt-on’ sentences.
      3. Effective analysis begins with a strong thesis statement, introducing key ideas and the relationship between both texts.
      4. Single paragraph outlines are useful tools to plan comparative analysis paragraphs.

      Keywords

      • Ekphrastic - a vivid, often detailed, description of or response to a visual work of art

      • Context - circumstances influencing the meaning or interpretation of an event, statement, or idea

      • Abstract - theoretical or conceptual; existing in thought or as an idea but not having a physical or concrete existence

      • Thesis - central argument or claim supported by evidence

      • Possessive - expressing ownership; showing a desire to control or dominate

      Common misconception

      Every analysis paragraph should link to the wider context.

      Effective analysis links to context only when relevant to the discussion of key ideas/methods and avoids 'bolt-on' sentences.

      Teacher tip

      Encourage students to research the wider context of each poem as a pre-lesson task.

      Equipment

      You will need access to 'Eden Rock' (Causley), 'Climbing My Grandfather' (Waterhouse) and 'Before You Were Mine' (Duffy). They can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is context?

      another text that is useful to compare with a text
      the range of methods used a by a writer in a particular text
      the most important quotations in a text
      information about the rhyme scheme and structure of a poem
      Correct answer: the background information linked to a text and its origins

      Q2.
      Which of these poems has the poet confirmed is semi-autobiographical?

      Correct answer: 'Before You Were Mine'
      'Eden Rock'
      'Climbing My Grandfather'

      Q3.
      What is a vignette?

      a black and white photograph
      using a concrete object to symbolise an abstract concept
      Correct answer: a brief, descriptive scene or sketch that focuses on a moment or character
      a type of ballroom or dancehall, popular in the 1950s

      Q4.
      Andrew Waterhouse was passionate about...

      family relationships since he used to be a social worker.
      birds because his father used to be a professional bird-watcher.
      Correct answer: the environment; he was an environmental campaigner and wrote walking books.
      mountaineering and was the first person to climb Mount Everest.
      his relationship with his grandfather who was a WWII war hero.

      Q5.
      Charles Causley has confirmed that 'Eden Rock' is a fictional place, however has also implied that it was influenced by...

      a place in the South of France that he visited on holiday.
      his grandparents' house in North Wales.
      another fictional location from a book he loved as a child.
      Correct answer: the Cornish landscape, where he grew up.

      Q6.
      When writing analysis paragraphs, it is important to lead with...

      key quotations, supported by contextual knowledge.
      contextual knowledge, supported by key quotations.
      Correct answer: key ideas in the text, supported by analysis of methods.
      analysis of methods, supported by key ideas in the text.

      6 Questions

      Q1.
      A poem that describes or responds to a piece of visual art is known as an poem.

      Correct Answer: ekphrastic

      Q2.
      What is a thesis?

      a relevant, judiciously chosen quotation
      the first sentence of an analysis paragraph where you outline your main point
      a paragraph where you link to wider contextual knowledge
      Correct answer: a central argument or claim supported by evidence
      the final paragraph of an essay where you summarise your main arguments

      Q3.
      Which of these is an example of contextual knowledge for 'Eden Rock'?

      'Eden Rock' is written in free verse.
      In this poem, the speaker describes a memory of a childhood picnic.
      "Tweed" suggests the father is a traditional man.
      The poem can also be interpreted as a symbolic representation of the afterlife.
      Correct answer: It is said that Causley based 'Eden Rock' on the Cornish landscape.

      Q4.
      Which of the following is an example of an abstract noun?

      Correct answer: a maternal bond
      a plate
      Correct answer: nostalgia
      shoes
      a mouth

      Q5.
      Why is it useful to use contextual knowledge in your written analysis?

      to help us plan our single paragraph outlines
      to help choose key quotations
      Correct answer: to explore the writer's intentions and why they made certain creative choices
      to help us choose which poems to compare
      Correct answer: to evaluate personal interpretations of the poem(s)

      Q6.
      An effective thesis statement will...

      Correct answer: link specifically to the focus of the question
      Correct answer: be supported by ideas linked to the entire text
      use quotations
      Correct answer: introduce both poems and summarise their key ideas
      focus only on one poem

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing how poets reminisce and remember loved ones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...