Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem 'Mother, any distance' by Simon Armitage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Armitage uses literary methods to portray the complexities of a mother-son relationship.

      Key learning points

      1. Armitage uses an extended metaphor to compare an expansive new house to the growing distance in a relationship.
      2. Armitage uses symbolism to represent the bond between the mother and son that exists despite the growing detachment.
      3. Armitage uses metaphors to convey the complex and nuanced maternal relationship in light of the physical separation.
      4. Armitage conveys how the speaker's future is uncertain without the proximity and support of their mother.

      Keywords

      • Temporal - relating to the passing of time

      • Explicit - clearly stated or expressed, without ambiguity

      • Implicit - implied or understood though not directly expressed

      • Vignette - a brief descriptive scene that focuses on a particular moment

      • Symbolism - representing abstract ideas, themes, or concepts through concrete objects, actions, or images

      Common misconception

      The speaker mourns the growing distance between him and his mother.

      This is just one interpretation of the text; we could also infer that the speaker has felt stifled by their mother's involvement in their life until now and yearns for their independence.

      Teacher tip

      You could create a storyboard to represent the order of images in the poem.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Mother, any distance' by Simon Armitage. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Mother, any distance' is about...

      a mother who mourns the loss of her son after he moves out
      a son who misses his mother after she dies
      a son who wishes he could move back in with his mother
      Correct answer: a mother who is helping her son to move into his new home
      a father who is describing the relationship between his wife and their son

      Q2.
      Which of these key themes can we identify in 'Mother, any distance'?

      Correct answer: separation
      jealousy
      friendship
      Correct answer: nostalgia
      regret

      Q3.
      'Mother, any distance' loosely follows the conventions of which type of poem?

      ballad
      haiku
      Correct answer: sonnet
      villanelle

      Q4.
      'Mother, any distance' is taken from a collection entitled 'Books of '.

      Correct Answer: Matches

      Q5.
      What does the word 'ephemeral' mean?

      ambiguous, difficult to understand
      Correct answer: short-lived, fleeting, lasting for a brief time
      angelic, like something from Heaven
      successful, effective in achieving its purpose
      slow, gradually played out over a number of years

      Q6.
      Starting with the first, put these quotations from 'Mother, any distance' in the order they appear.

      1 - "Mother"
      2 - "unreeling"
      4 - "pinch"
      5 - "endless"
      6 - "fly"

      6 Questions

      Q1.
      What is a vignette?

      a scene in a movie
      a description so clear you can picture it in your mind
      Correct answer: a brief descriptive scene that focuses on a particular moment
      a descriptive paragraph that uses all five senses

      Q2.
      What is symbolism?

      repetition of initial consonant sounds in neighbouring words
      attributing human qualities to non-human entities
      words that imitate the sounds they represent
      repetition of a word or phrase at the beginning of successive clauses
      Correct answer: representing abstract ideas, themes, or concepts through concrete objects

      Q3.
      The image of the anchor on line 8 of 'Mother, any distance' could symbolise how...

      Correct answer: the speaker views their mother as an obstacle to achieving independence
      the speaker worries that their mother views them as a burden
      the speaker views their mother as stubborn and immovable
      the speaker wishes they could be more principled in their beliefs

      Q4.
      In 'Mother, any distance', the speaker uses which image to suggest they feel tethered to their mother?

      a tape measures
      windows
      Correct answer: a kite
      a ladder
      a bird

      Q5.
      How does Armitage use measurements in 'Mother, any distance' to symbolise the generational distance between the mother and the son?'

      He uses smaller units of measurement to show how little things change over time.
      He uses a tape measure to show old old-fashioned the mother is.
      He uses a ruler to show how rigid and ordered the mother is.
      Correct answer: He uses metric and imperial measurements to emphasises how time has moved on.

      Q6.
      How does Armitage imply the speaker's future is uncertain at the end of 'Mother, any distance'?

      Correct answer: the last line leaves the reader with the binary options of success or failure
      the tape measure snaps which implies the speaker will fail on his own
      the mother becomes increasingly more desperate not to let her son go
      Correct answer: the description of sky suggests there are many possibilities for his future
      the house is presented as a negative, foreboding place

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem 'Mother, any distance' by Simon Armitage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...