Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the months of the year and when people's birthday are.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [am/em] sounds the same as [an/en], as in the months 'janvier' and 'septembre'.
      2. Many French months of the year are cognates but are pronounced differently from English.
      3. When followed by a vowel, 'mon' changes from a nasal to an oral sound, e.g. mon anniversaire.

      Keywords

      • [am/em], [an/en] - pronounced as in 'chambre' and 'enfant'

      • SSC - sound-symbol correspondence, the relationship between letters and their sounds

      • Cognate - words with the same meaning that look and sound similar or the same in French and English

      • Mon, ma - possessive adjective meaning 'my' (masculine, feminine)

      • Liaison - pronouncing a usually silent final consonant when followed by a vowel, e.g. mon anniversaire

      Common misconception

      Months of the year start with capital letters in French, as in English.

      Months of the year start with lowercase letters in French, unless at the start of a sentence.

      Teacher tip

      You may wish to research the different traditional French calendar events with your class when learning the months, in more detail.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a cognate?

      A word that looks and similar in French and English, with a different meaning.
      Correct answer: A word that looks similar in French and English, with the same meaning.
      A word that looks different in French and English, with the same meaning.
      A word that looks different in French and English, with a different meaning.

      Q2.
      Match the numbers.

      Correct Answer:trois,3

      3

      Correct Answer:cinq,5

      5

      Correct Answer:quatre,4

      4

      Correct Answer:un,1

      1

      Correct Answer:six,6

      6

      Correct Answer:deux,2

      2

      Q3.
      Match the numbers.

      Correct Answer:neuf,9

      9

      Correct Answer:onze,11

      11

      Correct Answer:sept,7

      7

      Correct Answer:douze,12

      12

      Correct Answer:dix,10

      10

      Correct Answer:huit,8

      8

      Q4.
      How do you say 'my brother'?

      Correct Answer: mon frère

      Q5.
      How do you say 'my sister'?

      Correct Answer: ma sœur, ma soeur

      Q6.
      How do you say: 'This is my friend, she is fun.'?

      Voici mon ami, il est amusant.
      Voici mon amie, elle est sympa.
      Correct answer: Voici mon amie, elle est amusante.
      Voici mon ami, il est sympa.

      6 Questions

      Q1.
      Choose the words with the [am/em], [an/en] sound.

      Correct answer: grand
      Correct answer: enfant
      Correct answer: ensemble
      univers
      Correct answer: champ

      Q2.
      Match the months.

      Correct Answer:January,janvier

      janvier

      Correct Answer:February,février

      février

      Correct Answer:March,mars

      mars

      Correct Answer:April,avril

      avril

      Correct Answer:May,mai

      mai

      Correct Answer:June,juin

      juin

      Q3.
      Match the months.

      Correct Answer:July,juillet

      juillet

      Correct Answer:August,aout

      aout

      Correct Answer:September,septembre

      septembre

      Correct Answer:October,octobre

      octobre

      Correct Answer:November,novembre

      novembre

      Correct Answer:December,décembre

      décembre

      Q4.
      Write a month which has the [an, en], [am, em] sound.

      Correct Answer: janvier, septembre, novembre, décembre

      Q5.
      How do you say 'my birthday'?

      Correct Answer: mon anniversaire

      Q6.
      What type of sound does 'mon' make in 'mon anniversaire'?

      Correct answer: an oral sound
      a nasal sound
      neither

      To help you plan your 4 French lesson on: Months of the year, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...