Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Un bon déjeuner familial : adjectives used as nouns and position of adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adjectives as nouns and a range of adjectives before and after the noun to describe a family event.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Many adjectives also function as nouns when preceded by a definite article (le, la, les).
      2. It is common to hear adjectives used as nouns to mean ''the [adjective] one'' e.g Je veux la verte!
      3. Adjectives that come before the noun fit into five categories: BRAGS (Beauty, Rank, Age, Good/Bad and Size/quantity).

      Keywords

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • Noun - word for a person, place, or thing

      • Definite article - the words le, la, les and l’ meaning the

      Common misconception

      Adjectives only have one possible translation.

      In French, adjectives can be used as a noun. When preceded by a definite article, they are often translated as the (adjective) one e.g. le bleu is translated as the blue one, not blue or the blue.

      Teacher tip

      Tasks A2 and B2 have two versions: Option 1 and Option 2. Option 1 is a more challenging version and Option 2 includes greater support for students who may require it. Option 1 is included in the video.

      Equipment

      Mini whiteboard and pen if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the masculine plural form of 'familial' (family)?

      Correct Answer: familiaux

      Q2.
      What is the feminine singular form of 'entier' (whole, full)?

      Correct Answer: entière

      Q3.
      Which words contain the [è, ê] sound when said in French?

      Correct answer: head
      Correct answer: window
      to create
      to find
      Correct answer: father

      Q4.
      What is the correct spelling for the missing adjective in this sentence? 'La situation devient plus difficile.' The global situation is becoming more difficult.

      Correct Answer: globale

      Q5.
      Put the words in order to make the sentence: Family life helps us to listen.

      1 - la
      2 - vie
      3 - familiale
      4 - nous
      5 - aide
      6 - à
      7 - écouter

      Q6.
      How should the missing word in this sentence be spelled? 'Nous devons prendre soin des enfants .' We must take care of sick children.

      Correct Answer: malades

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:d'habitude,usually

      usually

      Correct Answer:le sourire,smile

      smile

      Correct Answer:ri,laughed

      laughed

      Correct Answer:souri,smiled

      smiled

      Correct Answer:le rapport,relationship

      relationship

      Correct Answer:l'étranger,foreigner

      foreigner

      Q2.
      Which word commonly goes in front of an adjective when it is used as a noun?

      Indefinite article
      Correct answer: Definite article
      Partitive article
      Possessive adjective
      Subject pronoun

      Q3.
      How should the adjective be translated in this dialogue? 'Quel vélo préfères-tu ? Je préfère le vert.'

      green
      the green
      Correct answer: the green one
      the green bike

      Q4.
      What does the R in BRAGS stand for?

      Correct Answer: rank

      Q5.
      Put the words in order to make this sentence: I always eat in an old restaurant.

      1 - je
      2 - mange
      3 - toujours
      4 - dans
      5 - un
      6 - vieux
      7 - restaurant

      Q6.
      Which order should the French words be in to make this sentence? We have a good family life.

      1 - nous
      2 - avons
      3 - une
      4 - bonne
      5 - vie
      6 - familiale

      To help you plan your 10 French lesson on: Un bon déjeuner familial : adjectives used as nouns and position of adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...