Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating China's status as a global superpower

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe ways in which China is changing and explain why the country is called a global superpower.

      Key learning points

      1. China has the second largest economy in the world; it was worth US$17.8 trillion in 2023.
      2. Global superpower is used to describe a country that has a lot of power or influence over other countries in the world.
      3. Different indicators can be used to measure how China has changed over time.
      4. China’s political system affects some of the rights and freedom that Chinese people have.

      Keywords

      • Economy - the way money in a particular area is made and spent

      • Income - money received for work, either informal or on a regular basis, or from investments

      • Poverty - not having enough money to afford basic human needs such as food, clothing or somewhere to live

      • Inequality - when something is not shared evenly between everyone

      Common misconception

      A country is called a global superpower if it has a lot of money.

      A global superpower is used to describe a country that has a lot of power or influence over other countries and places in the world. Different factors make a global superpower powerful such as economic, cultural, population and resources.

      Teacher tip

      Learners could collaborate in groups for Task A. The activity could be made less challenging by using a selection of the questions instead of the full set.

      Equipment

      Scissors (optional)

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of China?

      Shanghai
      Correct answer: Beijing
      Guangzhou
      Hong Kong

      Q2.
      Which desert is located in the northern part of China?

      Sahara
      Kalahari
      Correct answer: Gobi Desert
      Atacama

      Q3.
      Which of these is an important industry in China?

      Car manufacturing
      Textile production
      Technology and electronics
      Correct answer: All of the above

      Q4.
      What is a challenge caused by China’s ageing population?

      Too many young workers
      Correct answer: Fewer young people to support older generations
      Rising birth rates
      Not enough people moving to cities

      Q5.
      What was the One-Child Policy?

      A law encouraging large families
      A policy for education
      A rule about owning pets
      Correct answer: A rule limiting most families to one child

      Q6.
      What is the approximate population of China?

      800 million
      500 million
      2.1 billion
      Correct answer: 1.4 billion

      4 Questions

      Q1.
      What is an economy?

      A system of government.
      The study of geography.
      Correct answer: The system by which goods and services are produced, sold, and bought.
      A type of business.

      Q2.
      What is extreme poverty?

      A lack of access to clean water.
      Correct answer: Living on less than $1.90 a day.
      A lack of access to education.
      Having no access to technology.

      Q3.
      Which sector has China been rapidly investing in to strengthen its global influence?

      Correct answer: Technology and innovation
      Agriculture
      Oil and gas extraction
      Shipping

      Q4.
      What does it mean for a country to be considered a global superpower?

      It has a lot of money.
      It has a large population.
      Correct answer: It has significant influence economically, politically, and militarily.
      It has a high standard of living.

      To help you plan your 7 geography lesson on: Evaluating China's status as a global superpower, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...