Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the evidence for glaciation in the UK.

      Key learning points

      1. The Lake District is a region of mountains and lakes in the north west of England.
      2. Mountains and valleys in the Lake District have been shaped by ice sheets and the actions of glaciers.
      3. The landforms of the Lake District include U-shaped valleys, mountains and sharp ridges.

      Keywords

      • Upland area - a region of high elevation, typically featuring mountains, hills, and valleys

      • Moraine - a ridge or mound of debris deposited by a glacier

      • Erratic - a large boulder transported and deposited by glacial ice; out of place, as its rock type differs from the rocks around it

      Common misconception

      The Lake District only has lakes.

      While famous for its lakes, the region also features mountains, forests, and valleys, including England’s highest peak, Scafell Pike.

      Teacher tip

      Use Google Earth to zoom in and explore the glacial features in the lake district.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is glaciation?

      The melting of ice caps
      The movement of rivers
      The increase in global temperatures
      Correct answer: The process of ice shaping the landscape

      Q2.
      What type of valley do glaciers create?

      V-shaped valley
      Correct answer: U-shaped valley
      Flat valley

      Q3.
      What is the process called when a glacier moves and shapes the land beneath it?

      Correct answer: Erosion
      Deposition
      Evaporation

      Q4.
      When was the last Ice Age that affected the UK?

      Correct answer: Around 10 000 years ago
      1000 years ago
      The UK has never been affected by an Ice Age

      Q5.
      How did the ice sheets affect the land in the UK?

      They built mountains out of rock
      They melted without changing the landscape
      They made the soil sandy and dry
      Correct answer: They carved out the landscape creating valleys, lakes and hills

      Q6.
      What percentage of Earth's land area is currently covered by glaciers?

      75%
      25%
      Correct answer: 10%

      5 Questions

      Q1.
      Which UK national park has many glacial landforms?

      Correct answer: The Lake District
      The New Forest
      The Norfolk Broads

      Q2.
      What is a moraine?

      Correct answer: A ridge of rocks and debris left by a glacier
      A river flowing from a glacier
      A valley carved by ice

      Q3.
      What is an erratic?

      A type of plant found in cold environments
      A deep crevasse in ice
      A small stream
      Correct answer: A large rock transported by a glacier

      Q4.
      What is abrasion?

      When ice melts quickly
      Correct answer: When rocks scrape against the bedrock as a glacier moves
      When a glacier picks up large boulders

      Q5.
      What is a corrie?

      Correct answer: A bowl-shaped hollow where glaciers form
      A ridge between two valleys
      A sand dune

      To help you plan your 9 geography lesson on: Evidence of glaciation in the UK, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...