Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why population density differs across the globe.

      Key learning points

      1. Population is unevenly spread across the world.
      2. Human and physical factors can affect population density.
      3. A sparse population means that an area has few people relative to its size; rural areas have sparse populations.
      4. A dense population means that an area has a large amount of people relative to its size; cities are densely populated.

      Keywords

      • Population density - the number of people living in a defined area, e.g. 300 people per square kilometre

      • Sparse population - an area with relatively few people living in it

      • Dense population - an area with a high number of people living in it

      • Distribution - how people are spread out across a geographic area

      Common misconception

      Population density is the same everywhere.

      This misconception arises because students may not realise that geographical factors vary widely. Address this by comparing different regions.

      Teacher tip

      Get pupils to move around the classroom to demonstrate densely and sparsely populated areas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a rural area?

      A region with many towns and cities
      Correct answer: A region with natural features that may be remote and have few towns
      A place that has many transport links

      Q2.
      What is an urban area?

      Correct answer: A region characterised by high population density and vast human features
      A region with agricultural activities
      A region with natural landscapes

      Q3.
      The number of people living in a defined area is know as ...

      population increase.
      population decrease.
      population distribution.
      Correct answer: population density.

      Q4.
      A place like a city which has many people living in it, is said to be ...

      sparsely populated.
      Correct answer: densely populated.
      evenly populated.

      Q5.
      How people are spread out in a geographical area is known as ...

      Correct answer: population distribution.
      population density.
      population growth.
      population statistics.

      Q6.
      The , e.g. temperature and rainfall, can affect the population of an area.

      1 - C
      2 - L
      3 - I
      4 - M
      5 - A
      6 - T
      7 - E

      6 Questions

      Q1.
      What is population density?

      The way people are spread across an area
      Correct answer: The number of people living per unit of area
      The number of people in a country
      The number of households in an area

      Q2.
      What does it mean when an area is sparsely populated?

      The area has a high number of people living in it
      The area has a moderate number of people
      Correct answer: The area has few people living in it
      The area has an even distribution of people

      Q3.
      Which of these statements are correct?

      More people live in areas with extreme temperatures
      Correct answer: Moderate climates tend to attract more people
      Only tropical climates have high populations
      Cold regions have the most dense populations

      Q4.
      Which of these is a human factor affecting population density?

      Climate
      Correct answer: Technology
      Soil

      Q5.
      Why do cities have dense populations?

      Correct answer: Jobs and other economic opportunities
      Lack of water
      Remote location

      Q6.
      Which region is most likely to have a sparse population?

      New York City
      Correct answer: Sahara Desert
      Tokyo

      To help you plan your 7 geography lesson on: Population density, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...