Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the pattern of climate zones and know some of the factors that affect climate, such as latitude.

      Key learning points

      1. Climate zones are areas with a similar climate.
      2. Factors such as alititude, latitude and distance from the sea affect the weather and climate of a location.
      3. The height above sea level affects the temperature.The higher above sea level, the cooler the temperature.
      4. Coastal areas tend to have warmer winters than inland areas as water takes longer to warm up.

      Keywords

      • Climate zones - areas that have similar weather conditions and climate, e.g. the tropics

      • Temperature - the degree of hotness or coldness of a place

      • Latitude - lines of latitude are imaginary lines on Earth showing position north or south of the Equator, measured in degrees

      • Altitude - height above sea level or ground level

      Common misconception

      It is always colder at the coast because it is near water.

      Students will understand that, in winter, coastal areas tend to be warmer because water takes longer to heat up.

      Teacher tip

      It would be useful for students to have a world map or an atlas for this lesson. It's also helpful to reinforce that it is hot and wet at the equator.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below is a statement about the weather?

      The Sahara Desert is hot and dry all year around.
      England has a temperate maritime climate.
      Correct answer: It rained heavily in London today.
      The Amazon Rainforest is generally hot and wet.

      Q2.
      Which of the below are shown on a climate graph?

      Correct answer: Temperature
      Wind
      Sunlight
      Correct answer: Precipitation

      Q3.
      Which of the terms below refers to the height above sea level?

      Latitude
      Correct answer: Altitude
      Equator
      Summit

      Q4.
      Which of the climate graphs below shows the wettest climate?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      What is the key term: The average conditions of the atmosphere over 30 years.

      Correct Answer: Climate, climate

      Q6.
      Match the following types of weather with the correct instruments used to measure them.

      Correct Answer:Temperature,Thermometer

      Thermometer

      Correct Answer:Rainfall,Rain Gauge

      Rain Gauge

      Correct Answer:Wind Speed,Anemometer

      Anemometer

      Q4 image 1 Contains modified Copernicus Climate Change Service information (2025); ECMWF; ERA5. Licensed under CC BY 4.0 Q4 image 2 Contains modified Copernicus Climate Change Service information (2025); ECMWF; ERA5. Licensed under CC BY 4.0 Q4 image 3 Contains modified Copernicus Climate Change Service information (2025); ECMWF; ERA5. Licensed under CC BY 4.0

      6 Questions

      Q1.
      What do we call locations that have similar temperature and precipitation patterns?

      Climate
      Temperature
      Correct answer: Climate Zone
      Precipitation
      Weather Zone

      Q2.
      What are the typical climatic conditions along the equator?

      An image in a quiz
      Correct answer: hot and wet
      hot and dry
      cold and wet
      cold and dry

      Q3.
      What is happening to air at the equator?

      Correct answer: Rising
      Sinking
      Both
      Nothing

      Q4.
      What happens to temperature at altitude increases by 100m?

      It increases by 1 degree Celsius
      Correct answer: It decreases by 1 degree Celsius
      It increases by 100 degrees Celsius
      It decreases by 100 degrees Celsius

      Q5.
      South west Europe is generally cooler than the rest of Europe, due to what reason?

      latitude
      altitude
      Correct answer: distance from the sea
      ocean currents

      Q6.
      Which two factors are responsible for Moscow and Glasgow having different climates?

      latitude
      altitude
      Correct answer: distance from the sea
      Correct answer: ocean currents

      To help you plan your 7 geography lesson on: World climate zones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...