Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the characteristics and factors affecting the shape of a storm hydrograph.

      Key learning points

      1. The storm hydrograph shows the relationship between precipitation and discharge.
      2. Physical and human factors affect the shape of the storm hydrograph.

      Keywords

      • Discharge - the volume of water flowing through a river channel at any given time, measured in cumecs

      • Infiltration - the process by which water on the ground surface enters the soil

      • Lag time - the time between the peak rainfall and the peak discharge

      • Drainage density - a measure of how many rivers and streams there are within a given area. A high drainage density indicates many streams and rivers in the given area

      Common misconception

      A storm hydrograph shows rainfall.

      A storm hydrograph shows river discharge changes over time, not just rainfall.

      Teacher tip

      This provides an opportunity to look at drainage basins on OS maps. Pupils can identify human and physical characteristics and decide on the shape of hydrograph that would be likely following intense rainfall.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the source of a river?

      Where the river meets the sea
      Correct answer: The point where the river begins
      The widest part of the river
      A small lake along the river

      Q2.
      What is the mouth of a river?

      Where the river starts
      Where the river joins another river
      Correct answer: Where the river flows into a lake or sea
      A small stream flowing into the river

      Q3.
      What is the main process that shapes river valleys?

      Correct answer: Erosion
      Condensation
      Freezing

      Q4.
      In which part of a river is deposition most likely to occur?

      Upper course
      Middle course
      Correct answer: Lower course
      At the source

      Q5.
      What is river discharge?

      Correct answer: The volume of water flowing through a channel at any given point
      The speed of a river
      The amount of rainfall in a year
      The depth of the river

      Q6.
      Which of these are ways a river transports sediment?

      Correct answer: Suspension
      Correct answer: Saltation
      Hydraulic action
      Correct answer: Solution

      4 Questions

      Q1.
      Match the lesson's keywords and their definitions.

      Correct Answer:discharge,the volume of water flowing through a river channel at any given time

      the volume of water flowing through a river channel at any given time

      Correct Answer:infiltration,the process by which water on the ground surface enters the soil

      the process by which water on the ground surface enters the soil

      Correct Answer:lag time,the time between the peak rainfall and the peak discharge

      the time between the peak rainfall and the peak discharge

      Correct Answer:drainage density,a measure of how many rivers and streams there are within a given area

      a measure of how many rivers and streams there are within a given area

      Q2.
      What does a storm hydrograph show?

      The speed of wind during a storm
      The depth of a river at different locations
      Correct answer: Changes in river discharge over time during a storm
      The temperature of water in a river

      Q3.
      What is peak discharge on a storm hydrograph?

      The highest amount of rainfall recorded
      Correct answer: The maximum river discharge during a storm
      The lowest river discharge recorded
      The total volume of water in a river

      Q4.
      What does a steep rising limb on a hydrograph indicate?

      Slow water movement
      No change in river flow
      A dry period
      Correct answer: Rapid increase in river discharge

      To help you plan your 10 geography lesson on: The storm hydrograph, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...