Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Change in a named coastal landscape

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use knowledge of a location to explain how physical and human processes interact to cause change at the coast.

      Key learning points

      1. Happisburgh is experiencing some of the fastest coastal erosion rates in the UK.
      2. Physical processes make the Happisburgh coastline vulnerable to erosion.
      3. Human processes play a significant role in the rate of coastal erosion at Happisburgh.

      Keywords

      • Erosion - the wearing away of rocks along the coastline

      • Climate change - long-term shifts in temperatures and weather patterns

      • Coastal management - the protection of coastlines from erosion and flooding through artificial or natural methods

      Common misconception

      Coastal management always positively impacts coastlines.

      Coastal management can sometimes harm coastlines by causing erosion in nearby areas. For example, building groynes may protect one section but increase erosion further down the coast.

      Teacher tip

      GIS can be used in this lesson to investigate the coastal erosion of area by comparing historic and modern maps.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What term is used to describe the distance a wave has travelled?

      Correct Answer: Fetch, fetch

      Q2.
      Which of these statements is most correct about coastal management?

      The most effective coastal management is always to do nothing.
      Correct answer: Reducing erosion at one location can increase erosion further down the coast.
      Correct answer: Economically valuable locations are most likely to be protected from erosion.
      The aim of coastal management is always to prevent any erosion of the UK.

      Q3.
      Which of these processes is most likely to have produced unconsoliated material as the local geology at a coastline?

      concordant geology
      discordant geology
      Correct answer: glacial deposition
      volcanic eruptions

      Q4.
      The most common wind direction at a location is called the wind.

      Correct Answer: prevailing

      Q5.
      Match the terms below with the correct definitions.

      Correct Answer:swash,the movement of water carrying sediment up the beach

      the movement of water carrying sediment up the beach

      Correct Answer:backwash,the movement of water carrying sediment away from the beach

      the movement of water carrying sediment away from the beach

      Correct Answer:destructive wave,high-energy waves that remove sediment from beaches

      high-energy waves that remove sediment from beaches

      Correct Answer:constructive wave,low-energy waves that build up sediment on beaches

      low-energy waves that build up sediment on beaches

      Q6.
      Select the answers that correctly describe impacts of climate change on coastlines.

      Correct answer: Climate change causes rising sea levels, leading to coastal flooding.
      Correct answer: Increased storm intensity from climate change erodes coastlines faster.
      Climate change has no effect on coastal ecosystems or landforms.
      Climate change only impacts coastal areas by increasing fish populations.

      4 Questions

      Q1.
      How has tourism affected coastal erosion at Happisburgh?

      Tourism has no effect on coastal erosion in Happisburgh.
      Tourism has stopped erosion by funding coastal barriers.
      Tourism impacts have caused Happisburgh council to ban all beach access.
      Correct answer: Tourism has worsened erosion by increasing foot traffic on cliffs.

      Q2.
      What mass movement processes are the cliffs at Happisburgh vulnerable to?

      constructive waves
      Correct answer: rockfall
      deposition
      Correct answer: slumping

      Q3.
      How many houses has Happisburgh lost in the last 20 years?

      Correct answer: 34
      53
      61
      120

      Q4.
      Longshore drift moving towards Great Yarmouth has caused what to happen to the beach at Happisburgh?

      formation of a spit
      increase in destructive wave frequency
      Correct answer: reduction in beach width
      reduced fetch

      To help you plan your 10 geography lesson on: Change in a named coastal landscape, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...