Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      KaDeWe: cardinal and ordinal numbers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use cardinal and ordinal numbers in the context of shopping and understand a text about Berlin's most famous department store.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Cardinal numbers are numbers used for counting or expressing quantity. Ordinal numbers tell us the order of something.
      2. For numbers 13-99, say the 2nd digit first e.g., 'vierundzwanzig' = '24'. For 21-99, add ‘und’ between the two numbers.
      3. For prices, place the € after the numbers and separate euros and cents with a comma. Always say 'Euro' in the singular.
      4. For ordinal numbers, add -te for numbers 1-19 and -ste for 20+. To say 'on' a date, use 'am' and add -n to the number.
      5. KaDeWe is short for 'Kaufhaus des Westens' and is a famous large department store in Berlin.

      Keywords

      • Cardinal number - number that is used for counting or expressing quantity, e.g., 'one', 'two', 'three'

      • Ordinal number - number which tells you the order of something, e.g., 'first', 'second', 'third'

      Common misconception

      German numbers are said in the same way as English numbers, i.e., tens then units.

      The unit is said before the ten in German, e.g., 'neunundvierzig' = '9 and 40' = 49. It is helpful to write from right to left when taking down numbers so that you produce them in the correct order.

      Teacher tip

      Students will benefit from games such as lotto to consolidate their understanding of numbers. Use prices with 4 digits or larger numbers for more challenge. They might also enjoy learning their own phone number, clothes size, etc., in German.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Sie kauft ein __________ T-Shirt.'. Choose the correct adjective.

      neu
      neuer
      Correct answer: neues
      neue
      neuen

      Q2.
      Order the numbers from largest to smallest.

      1 - neunzig
      2 - achtzig
      3 - vierzig
      4 - dreißig
      5 - zwanzig
      6 - zehn
      7 - null

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Dach (nt),roof

      roof

      Correct Answer:Einkommen (nt),income, pay

      income, pay

      Correct Answer:Konzept (nt),concept, idea, plan

      concept, idea, plan

      Correct Answer:Entscheidung (f),decision

      decision

      Correct Answer:Produkt (m),product

      product

      Correct Answer:Kunde (m),customer

      customer

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:besonders,particularly

      particularly

      Correct Answer:sicherlich,certainly

      certainly

      Correct Answer:irgendein(e),some, any

      some, any

      Correct Answer:offenbar,apparent(ly), obvious(ly)

      apparent(ly), obvious(ly)

      Correct Answer:heute,today

      today

      Correct Answer:einfach,easy, easily

      easy, easily

      Q5.
      Write in English: 'Ich hatte keinen blauen Rock.'

      Correct Answer: I didn't have a blue skirt, I did not have a blue skirt, I had no blue skirt

      Q6.
      Write in German: 'The shirt was too small.'

      Correct Answer: Das Hemd war zu klein

      6 Questions

      Q1.
      What is KaDeWe short for?

      Correct Answer: Kaufhaus des Westens

      Q2.
      Which price is written correctly in German?

      €20,99
      €20.99
      Correct answer: 20,99€
      20.99€

      Q3.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - sechzehn
      2 - siebzehn
      3 - sechsundsechzig
      4 - siebenundsechzig
      5 - siebzig
      6 - sechsundsiebzig
      7 - siebenundsiebzig

      Q4.
      Write out the number 89 in German.

      Correct Answer: neunundachtzig

      Q5.
      Write out the year 2025 in German.

      Correct Answer: zweitausendfünfundzwanzig

      Q6.
      Write in German: 'on the third of October'.

      Correct Answer: am dritten Oktober

      To help you plan your 10 German lesson on: KaDeWe: cardinal and ordinal numbers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...