Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lebenserfahrung: simple past with früher, gern, lieber, am liebsten, reflexive verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use reflexive verbs and adverbs in the perfect and imperfect tenses in the context of studies and work.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In two-verb structures, the reflexive pronoun normally comes after the first verb.
      2. In the perfect tense, it is more common to use the simple past versions of ‘haben’, ‘sein’, and ‘es gibt’.
      3. Use ‘früher’ in the perfect and imperfect tenses to mean ‘used to’.
      4. Use ‘gern’, ‘lieber’, ‘am liebsten’ in the perfect and imperfect tenses to talk about likes and preferences.

      Keywords

      • Simple past - synonymous with the imperfect; German single-word past tense used mainly to narrate past events in writing; for example, 'war', 'hatte', 'gab'

      • Perfect tense - German two-word past tense using either 'haben' or 'sein' with a past participle

      • Reflexive verb - verb used to indicate doing something to yourself, e.g., 'to wash yourself'

      Common misconception

      Verbs that are reflexive in English must be reflexive in German and vice versa.

      Different verbs are reflexive in different languages. For example, 'sich erinnern' is not reflexive in English.

      Teacher tip

      Learning Cycle 2 contains Foundation and Higher options for the tasks. Task B1a could be made more challenging by changing each of the verb options to the infinitive.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German with the English.

      Correct Answer:der Arbeitsplatz,workplace, job

      workplace, job

      Correct Answer:die Bildung,education, learning, creation, formation

      education, learning, creation, formation

      Correct Answer:die Hochschule,college, university

      college, university

      Correct Answer:die Literatur,literature

      literature

      Correct Answer:soziale Medien,social media

      social media

      Correct Answer:Stief-,step-

      step-

      Q2.
      Match the German with the English.

      Correct Answer:die Rede,speech, talk

      speech, talk

      Correct Answer:sich freuen auf,to look forward to

      to look forward to

      Correct Answer:treffen,to meet, meeting

      to meet, meeting

      Correct Answer:die Eltern,parents

      parents

      Correct Answer:die Freude,joy

      joy

      Correct Answer:eigen,own

      own

      Q3.
      Which word means 'prefer'?

      gern
      Correct answer: lieber
      sehr gern
      liebe
      mag

      Q4.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into German: 'I stood by the window'.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - am
      4 - Fenster
      5 - gestanden

      Q5.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into German: 'I had to jump high'.

      1 - ich
      2 - musste
      3 - hoch
      4 - springen

      Q6.
      Translate 'früher' in the following sentence: 'Früher war ich ärmer'.

      Correct Answer: Used to

      6 Questions

      Q1.
      Match the German with the English.

      Correct Answer:sich befinden,to be situated

      to be situated

      Correct Answer:sich erinnern an,to remember, remembering

      to remember, remembering

      Correct Answer:sich finden,to be found, to find oneself

      to be found, to find oneself

      Correct Answer:sich kümmern um,to take care of, be concerned about

      to take care of, be concerned about

      Correct Answer:verletzen,to injure, injuring

      to injure, injuring

      Correct Answer:das Zeugnis,report

      report

      Q2.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into German: 'We wanted to meet at the college'.

      1 - wir
      2 - wollten
      3 - uns
      4 - an
      5 - der
      6 - Hochschule
      7 - treffen

      Q3.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into German: 'I was very happy'.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - mich
      4 - sehr
      5 - gefreut

      Q4.
      Fill in the gap in the following sentence with a form of 'sein': 'Er ist gestern gestorben; ich traurig.'

      Correct Answer: war

      Q5.
      Fill in the gap in the following sentence with an appropriate adverb: 'Ich habe gern mit meiner Oma gesprochen aber ich habe mein eigenes Ding gemacht.'

      Correct Answer: lieber

      Q6.
      What did the person in the following sentence most prefer doing? 'Ich habe gern Erklärungen gelesen, ich habe lieber mein Abitur gemacht, und am liebsten bin ich Arbeitgeber geworden.'

      reading explanations
      doing their A-Levels
      Correct answer: becoming an employer

      To help you plan your 10 German lesson on: Lebenserfahrung: simple past with früher, gern, lieber, am liebsten, reflexive verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...