Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      John Franklin's lost expedition

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe John Franklin's attempt to discover the Northwest Passage.

      Key learning points

      1. John Franklin was a British explorer and an admiral in the Navy.
      2. Franklin wanted to find the Northwest Passage, something that no one else had managed to do.
      3. Franklin's ships, the 'Erebus' & the 'Terror', were last seen waiting for ice to clear; none of the 129 crew survived.
      4. In 1859, a note was found that revealed the ships had been abandoned, stuck in ice, and that Franklin was dead.

      Keywords

      • Navy - the ships and boats a country uses for fighting are known as the Navy

      • Pacific Ocean - the Pacific Ocean is the ocean between the Americas and Asia

      • Northwest Passage - the Northwest Passage is a northern sea route between the Atlantic and the Pacific oceans

      Common misconception

      Pupils may think that the oceans are totally distinct, separate bodies of water.

      Large bodies of water like oceans and seas are connected by smaller bodies of water like rivers. You can sail from one ocean to another.

      Teacher tip

      As we move into seafaring in the 19th century, we have more tangible records including actual photographs and copies of the signature of John Franklin. Use these to really bring John Franklin to life not as a character but as a human from the past.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Zheng He, John Cabot and William Adams were all...

      sports players
      singers
      Correct answer: seafarers

      Q2.
      A __________ was used to measure how deep the water was.

      compass
      Correct answer: lead line
      longboat

      Q3.
      Ships have lots of ropes called...

      sails
      Correct answer: rigging
      rudders

      Q4.
      Which of these is a tool for navigating ships?

      Correct answer: compass
      lead
      longboat

      Q5.
      Which continent lies to the east of Europe?

      Correct answer: Asia
      China
      America

      Q6.
      What tool can show you if you are travelling north, south, east or west?

      calculator
      Correct answer: compass
      rudder

      6 Questions

      Q1.
      Where was John Franklin from?

      Australia
      Correct answer: Britain
      The Arctic

      Q2.
      John Franklin joined the __________ when he was young.

      football team
      Army
      Correct answer: Navy

      Q3.
      People in the Navy mainly use...

      cars
      Correct answer: boats
      planes

      Q4.
      The ‘Erebus’ and the ‘Terror’ were the names of…

      Correct answer: ships
      people
      dogs

      Q5.
      Where did John Franklin want to explore most of all?

      Pacific Ocean
      Correct answer: Northwest Passage
      Atlantic Ocean

      Q6.
      How do we know what happened to John Franklin?

      the crew sent an email
      Correct answer: the crew left a note
      the crew told their friends

      To help you plan your 1 history lesson on: John Franklin's lost expedition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...