Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      John and the 'Lionheart'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the relationship between John and Richard I.

      Key learning points

      1. John was the youngest son of Henry II and Eleanor of Aquitaine, the King and Queen of England.
      2. When Henry II died, John's older brother Richard became the King of England.
      3. Richard I was called the 'Lionheart' because he was a brave warrior who was often away from England fighting.
      4. One time, when Richard I was fighting on a crusade, John began to rule the country as if he was the king.
      5. This made Richard I angry, and John was exiled for two years; but returned to be named Richard's heir.

      Keywords

      • Heir - the heir to the throne is the person who will become the next king or queen when the current one dies

      • Crusade - a crusade was a war fought between different religious groups

      • Exiled - if someone is exiled, they are forced to leave a place and cannot return

      Common misconception

      Some may think that John's sisters would be in line to the throne before him.

      Explain that this is the case today in the UK - Princess Charlotte became the first female royal to benefit from The Succession to the Crown Act in 2013. The Act stated that girls born into the Royal Family will not be overtaken by younger brothers.

      Teacher tip

      You could encourage students to draw their own family trees to better understand how they work and the links between the royal family.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who did Constantine defeat?

      Ancient Romans
      Correct answer: Vikings
      Ancient Greeks

      Q2.
      In which modern day country was the kingdom of Alba?

      Wales
      Ireland
      Correct answer: Scotland
      England

      Q3.
      Choose the correct statement about mormaers.

      They were Viking soldiers.
      Correct answer: They were Scottish leaders.
      The king did not like them.

      Q4.
      Constantine changed the to make it more like the one in Ireland.

      Correct Answer: church

      Q5.
      Constantine battled with a king from …

      Correct Answer: England

      Q6.
      Constantine won the battle against the king from England.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      What was King Richard's nickname?

      Correct answer: Lionheart
      Elephantheart
      Tigerheart
      Giraffeheart

      Q2.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:exiled ,when someone is forced to leave a place and cannot return

      when someone is forced to leave a place and cannot return

      Correct Answer:crusade ,a war fought between different religious groups

      a war fought between different religious groups

      Correct Answer:heir ,the person who will become the next king or queen

      the person who will become the next king or queen

      Q3.
      John's older sisters were in line to the throne before him.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      Who became the new King of England after King Henry II died?

      Correct Answer: Richard , Richard I, King Richard

      Q5.
      John tried to take over as King of England when Richard was away fighting in a …

      Correct Answer: crusade

      Q6.
      As a punishment, John was from England.

      Correct Answer: exiled

      To help you plan your 2 history lesson on: John and the 'Lionheart', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...