Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The ways in which Britain changed after the Second World War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why the two decades following the Second World War were a turning point in British history.

      Key learning points

      1. Britain changed in a number of ways following the Second World War; most of these were permanent and major changes.
      2. Diversity increased with the arrival of the Windrush Generation, although many migrants faced a lot of discrimination.
      3. Changing technology was a turning point in the lives of some women and many British households.
      4. A great deal of social and cultural change took place with the influence of the 'Baby Boomer' generation.
      5. A good explanation of why this period was a turning point in British history will use knowledge from across this unit.

      Keywords

      • Turning point - a turning point in history is an idea, event, or action that leads to permanent change

      • Ethnic diversity - ethnic diversity refers to many people from different ethnic and cultural backgrounds

      • Discrimination - discrimination means treating someone unfairly because of things such as age, skin colour, or religious beliefs

      • Baby Boomers - the generation born just after the Second World War are known as Baby Boomers

      Common misconception

      That a turning point is a temporary change.

      A turning point is usually a major, decisive and permanent change.

      Teacher tip

      Pupils could begin in groups with A3 paper and list as many changes as they can remember from this unit.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What happens during a baby boom?

      Correct answer: a large increase in the number of babies born
      the same number of babies are born
      a large decrease in the number of babies born

      Q2.
      Select all the new fashions that became popular in the 1960s.

      Correct answer: miniskirts
      Correct answer: bright flowers
      Correct answer: slim-fitting suits
      long dresses

      Q3.
      Which street in London was the most famous for shopping in the 1960s?

      Correct answer: Carnaby Street
      Regent Street
      Oxford Street

      Q4.
      ‘The Beatles’, ‘The Rolling Stones’ and ‘The Who’ are all examples of…

      British street names
      Correct answer: British music bands
      British films

      Q5.
      The Baby Boomer generation had more money and more freedom than their parents' generation.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      The Beatles were a very popular British in the 1960s.

      Correct Answer: band, Band, music band

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: A turning point in history is an idea, event or action that leads to change.

      Correct Answer: permanent, Permanent

      Q2.
      In 1948, the government introduced free healthcare for everyone in Britain. This is known as the...

      Correct Answer: NHS, nhs, National Health Service, national health service

      Q3.
      Which statements are true about the Windrush Generation in Britain?

      Correct answer: They faced discrimination.
      Correct answer: They became British citizens.
      Correct answer: They were often overcharged for poor housing.
      They all arrived on the 22nd of June 1948.

      Q4.
      Select all the options that were permanent changes in the years after the Second World War.

      Correct answer: More women took on part-time paid jobs.
      Correct answer: Fashion and music became popular in the 1960s.
      Ethnic diversity decreased in Britain.
      Correct answer: Electrical appliances were invented to save time at home.
      Correct answer: ethnic diversity increased in Britain

      Q5.
      What is the name given to the generation that were born at the end of the Second World War?

      Correct Answer: Baby Boomers, Baby Boomer, baby boomers

      Q6.
      In the 1950s, new technology was developed to make tasks at home easier. These were known as...

      radios
      TVs
      Correct answer: domestic appliances
      cars

      To help you plan your 6 history lesson on: The ways in which Britain changed after the Second World War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...