Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how archaeologists have used grave goods to make inferences about Anglo-Saxon Britain.

      Key learning points

      1. One of the main sources of evidence archaeologists use to investigate the Anglo-Saxons are their grave goods.
      2. The Sutton Hoo burial mound was discovered in East Anglia in 1938; it contained the grave goods of an Anglo-Saxon king.
      3. Intricate gold and bronze jewellery has helped archaeologists to understand that the Anglo-Saxons were skilled artisans.
      4. Some pieces contain garnets that probably came from as far away as India; silver plates and bowls were from Byzantium.
      5. A beautiful bronze helmet, a sword and the remains of a boat show how important warfare was to Anglo-Saxon culture.

      Keywords

      • Grave goods - grave goods are objects buried in people's graves, providing insights into their culture and daily life

      • Artisan - an artisan is a skilled craftsperson who creates objects by hand, often using traditional techniques and tools

      • Garnet - garnet is a precious gemstone that comes in various colours, often used in jewellery and decorative items

      • Byzantium - Byzantium is the name of an ancient Greek city which was an important centre of trade and culture, now known as Istanbul

      Common misconception

      Students may think that we only know about the Anglo-Saxons because of written history.

      We know mostly about the Anglo-Saxons because of grave goods and other archeological finds.

      Teacher tip

      Utilise online maps to see where Anglo-Saxon artefacts have been found near your schools.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do historians call the Angle, Saxon and Jute tribes that arrived in Britain after the Romans left?

      The Viking Tribes
      The Celtic Tribes
      Correct answer: The Anglo-Saxons
      The Norman Invaders

      Q2.
      How did the Angle, Saxon and Jute tribes arrive in Britain?

      Correct answer: by boat
      by horse
      by foot

      Q3.
      Archaeologists found evidence that showed that Anglo-Saxons were what type of people?

      craftspeople
      scholars
      artists
      Correct answer: warriors

      Q4.
      Complete the sentence: The Anglo-Saxon tribes were attracted to Britain due to its .

      Correct Answer: farmland, Farmland

      Q5.
      Match the terms with the correct definitions.

      Correct Answer:kingdom,a country or area ruled by a king or queen

      a country or area ruled by a king or queen

      Correct Answer:establish,to set something up to last a very long time

      to set something up to last a very long time

      Correct Answer:settlement,a place where people choose to begin a community

      a place where people choose to begin a community

      Q6.
      What was one of the largest and most powerful kingdoms of the Anglo-Saxon's called?

      Northumbria
      Wessex
      Correct answer: Mercia
      East Anglia

      6 Questions

      Q1.
      What is one of the main sources of evidence archaeologists use to investigate the Anglo-Saxons?

      books
      maps
      Correct answer: grave goods
      tapestries

      Q2.
      What are grave goods?

      Correct answer: objects buried in indivdual's graves
      objects traded at ancient gravesites
      objects used for grave digging
      objects stolen from ancient graves

      Q3.
      Which statements about the Sutton Hoo burial mound are correct?

      Correct answer: It contained the grave goods of an Anglo-Saxon king.
      Correct answer: One of the most important finds were parts of a helmet.
      Silver bowls from Ancient Egypt were found.
      Correct answer: Archaeologists discovered it in East Anglia in 1938.

      Q4.
      Complete the sentence. Artefacts from Sutton Hoo included items covered with that may have come from India.

      Correct Answer: garnets, Garnets, garnet, Garnet

      Q5.
      What has the intricate jewellery found in graves helped archaeologists understand about the Anglo-Saxons?

      Correct answer: They were skilled artisans.
      They were fearsome warriors.
      They traded with far away places.
      They were wealthy.

      Q6.
      What Anglo-Saxon object has been found that suggests they traded with Byzantium?

      swords and weapons
      a coin with Arabic writing
      a stone for grinding wheat
      Correct answer: silver bowls

      To help you plan your 5 history lesson on: Anglo-Saxon grave goods, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...