Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe one of the written sources from the Anglo-Saxon period and what historians have inferred from them.

      Key learning points

      1. One of the types of written sources we have from the Anglo-Saxon period are law codes.
      2. The laws concern compensation for injuries people caused each other, suggesting Anglo-Saxon society could be violent.
      3. Compensation differed according to status; the laws set out a strict hierarchy with enslaved people at the bottom.
      4. Unlike men women couldn’t receive compensation but they could own property as some laws mention inheritance for widows.
      5. By looking at who is mentioned and how the law affected them, historians have inferred a lot about Anglo-Saxon society.

      Keywords

      • Law - a law is a rule that tells people what they can and cannot do

      • Compensation - compensation is something given to make up for loss or harm

      • Hierarchy - hierarchy a system where people are ranked according to their importance or status

      • Widows - widows are women whose husbands have passed away

      Common misconception

      Widow is a gender neutral term.

      Widow is a gendered term for a woman whose husband has died. A widower is a husband whose wife has died.

      Teacher tip

      There is potential in this lesson to discuss social justice and inequalities with this lesson. Some PSHE sessions around women's rights and inequality in modern society may be beneficial before or after teaching this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was found at Sutton Hoo?

      manuscripts
      Correct answer: coins
      tapestries
      scrolls

      Q2.
      Why were there Frankish coins in Anglo-Saxon Britain?

      Correct answer: They were traded between the Anglo-Saxons and the Franks.
      They were given as a gift to the Anglo-Saxon king buried at Sutton Hoo.
      They had been stolen from the Franks by the Anglo-Saxons.

      Q3.
      True or false: Roman coins continued to be used by the Anglo-Saxons after the Romans left Britain in 410 CE.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Choose the correct historical definitions of the word 'mint'.

      making weapons using ironmongery
      Correct answer: making a coin by stamping metal
      a place where weapons are made
      Correct answer: a place where coins are made

      Q5.
      Why did the Anglo-Saxon king, King Offa, mint coins with his head and face on them?

      He thought it would make the coins worth a lot more.
      He wanted to show everyone what he looked like as.
      Correct answer: He wanted to show he was powerful.

      Q6.
      What did archaeologists find that shows that the towns and trade increased once the Romans had left Britain?

      Correct answer: coins
      manuscripts
      Correct answer: pottery
      statues

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:law,a rule that tells people what they can and cannot do

      a rule that tells people what they can and cannot do

      Correct Answer:compensation,something given to make up for loss or harm

      something given to make up for loss or harm

      Correct Answer:hierarchy,a system where people are ranked according to their importance

      a system where people are ranked according to their importance

      Q2.
      What are Anglo-Saxon 'law codes'?

      religious texts that were used in monasteries
      secret messages used during fighting over kingdoms
      Correct answer: lists of rules that everyone in the kingdom had to follow
      collections of Anglo-Saxon poetry and stories

      Q3.
      What do the laws about compensation for injuries people caused each other suggest about Anglo-Saxon culture?

      Correct answer: Anglo-Saxon life could be very violent.
      Anglo-Saxon jobs led to many accidents.
      Anglo-Saxons were very cautious.
      Anglo-Saxons were advanced in medical knowledge.

      Q4.
      Order the Anglo-Saxon social hierachy starting with the most important and ending with the least important.

      1 - king
      2 - earls (looked after the land for the king)
      3 - thegns (soldiers who looked after villages)
      4 - freemans (peasants who worked on the thegn’s land)
      5 - enslaved people (had no rights and were property of others)

      Q5.
      Complete the sentence: Women whose husbands have passed away are called .

      Correct Answer: widows, Widows

      Q6.
      What would Anglo-Saxon widows often inherit from their husbands?

      their money
      Correct answer: their home
      their belongings

      To help you plan your 5 history lesson on: Anglo-Saxon law codes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...