Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Eleanor of Aquitaine and the end of Henry II's reign

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the later years of Henry II's reign and his handling of succession.

      Key learning points

      1. Henry announced how his empire would be divided upon his death in an attempt to secure peace and stability.
      2. Henry’s sons did not want to wait for future power; they wanted power now.
      3. Henry's wife, Eleanor of Aquitaine, conspired with their sons in revolt against Henry.
      4. Henry’s sons continued to rebel during the last years of his reign.
      5. Henry’s succession planning had been a disaster.

      Keywords

      • Succession - succession is the process in which someone automatically inherits a position or property after someone else

      • Revolt - to revolt is to rebel or take violent action against a ruler

      • Conspire - to conspire is to secretly plot or plan together

      • Regent - a regent is a person who rules a country for a limited period, because the monarch is absent or too young, too ill

      • Heir - an heir is a person who expects to inherit the property or position of another when that person dies

      Common misconception

      Medieval queens had little influence.

      Eleanor was an intelligent and powerful queen, acted as regent, and was a key conspirator of the revolt.

      Teacher tip

      A simple diagram can be worth a thousand words. Henry had many heirs, and there are many conspirators involved in the revolt against him. Map their names, and their connections, on a simple flow chart to ease cognitive load.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Henry had his son Henry the Young King crowned king of England early to secure a peaceful succession.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      What action did Thomas Becket take upon landing in Kent after his return to England?

      He declared himself the new king
      Correct answer: He excommunicated the bishops involved in Henry the Young King's coronation
      He organised a grand celebration

      Q3.
      True or false? Following the murder of Thomas Becket, the Pope excommunicated Becket.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      What does Henry's public act of penance reveal about the power of the Church during the medieval period?

      Correct answer: Even powerful monarchs like Henry felt they needed to seek forgiveness
      It had no impact on the actions of kings and rulers
      Religion was a personal matter for monarchs

      Q5.
      How did the Pope's support after 1172 affect Henry's position?

      It made him more dependent on the English Church
      Correct answer: It strengthened his position and authority
      It weakened his rule and authority

      Q6.
      Match the key words with the correct definitions.

      Correct Answer:excommunicated,to be expelled from the Catholic Church by the Pope
      Correct Answer:martyr,someone who dies for their beliefs
      Correct Answer:penance ,to punish yourself to seek God’s forgiveness for a sin
      Correct Answer:cathedral,a large and impressive church; contains the seat of a bishop

      6 Questions

      Q1.
      Match Henry II's son with their correct inheritance.

      Correct Answer:Henry the Young King,king of England
      Correct Answer:Richard ,Duke of Aquitaine
      Correct Answer:Geoffrey ,Brittany
      Correct Answer:John,did not inherit significant lands

      Q2.
      What character trait did all of Henry II's sons inherit from their father?

      generosity
      Correct answer: hot temper
      humility
      patience

      Q3.
      Who conspired in the revolt against Henry II, along with Eleanor of Aquitaine and her sons?

      Correct answer: King of France
      The Pope
      Thomas Becket

      Q4.
      What did Richard and John do after the deaths of Henry the Young King and Geoffrey?

      Correct answer: they continued to rebel against Henry II
      they decided to accept Henry II succession plans
      they went into hiding

      Q5.
      What role did Eleanor of Aquitaine play after her release from prison?

      she actively supported Henry II
      Correct answer: she encouraged Richard to revolt again
      she urged Richard to seek Henry II’s forgiveness

      Q6.
      How did Henry II react when he was forced to surrender to Richard from his deathbed?

      he expressed his love for Richard
      he pleaded for mercy
      Correct answer: he whispered a desire for revenge
      he whispered words of encouragement

      To help you plan your 7 history lesson on: Eleanor of Aquitaine and the end of Henry II's reign, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...