Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the role played by Islam in the growth of the Mali Empire.

      Key learning points

      1. Islam was the dominant religion throughout North Africa.
      2. Muslim traders helped other Muslim traders.
      3. The Islamic tradition prized literacy and education.
      4. Islamic thought influenced the culture of the Mali Empire.
      5. Many books were copied or written in the Mali Empire, and mosques were built to house some of these.

      Keywords

      • Islam - Islam is the religion of Muslim people

      • Trade - trade means the exchange of goods

      • Muslim - a Muslim is a follower of the religion of Islam

      Common misconception

      Muslims mainly live in the Middle East.

      Islam is the second most popular religion in the world, with Muslim-majority countries spread as far as Morocco in the west to Indonesia in the east.

      Teacher tip

      Show students a list or a video of some of the key discoveries from the Golden Age of Islam to help them appreciate what a global power Islam was at this point in time.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The religion of Muslim people is .

      Correct Answer: Islam, islam

      Q2.
      Which religion or worldview did most of the goldfield miners of Western Africa during the medieval period follow?

      Islam
      Christianity
      Correct answer: animism

      Q3.
      Match the name of the leader with the correct information. Write the correct letter in each box.

      Correct Answer:Mansa Musa,carried a golden bow along with a golden quiver full of golden arrows
      Correct Answer:Sundiata Keita,nicknamed the ‘Lion Prince’ and ruled with respect
      Correct Answer:the Sosso king, believed to be a sorcerer who used his powers to conquer the land

      Q4.
      What did the elite of medieval Europe use the gold for? Select all of the correct answers..

      Correct answer: Rulers needed gold to mint coins to pay their armies
      They didn't; they traded it for salt.
      Correct answer: They needed gold to demonstrate their wealth and power.

      Q5.
      The Sankore Mosque was improved upon under the leadership of Mansa Musa for which one of the following reasons?

      Correct answer: to increase the wealth of knowledge held by the Mali Empire
      because it was falling down
      to show other empires how much gold Mansa Musa had

      Q6.
      An excavation in the earth to extract minerals is known as a .

      Correct Answer: mine, Mine

      6 Questions

      Q1.
      A follower of the religion of Islam is a .

      Correct Answer: Muslim, muslim

      Q2.
      In which region of Africa did Islam begin to spread in the 7th century?

      East Africa
      Correct answer: North Africa
      West Africa
      South Africa

      Q3.
      In which of the following areas did Islam made great scientific and technological advances?

      Correct answer: mathematics
      Correct answer: medicine
      mining

      Q4.
      Which of the following examples is a way in which knowledge was usually shared prior to the spread of Islam?

      by traders
      Correct answer: orally through the songs of poet-historians known as griots
      through ancient books

      Q5.
      How was knowledge in West Africa usually shared after the spread of Islam?

      by traders
      orally through the songs of poet-historians known as griots
      Correct answer: in books and manuscripts

      Q6.
      Which flourishing trade emerged in Timbuktu after the spread of Islam?

      Correct answer: book-copying trade
      salt trade
      gold trade

      To help you plan your 7 history lesson on: Islam in medieval West Africa, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...