Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Matilda's actions affected the battles fought during the Anarchy.

      Key learning points

      1. Matilda established her court in Gloucester.
      2. Matilda defeated Stephen at the Battle of Lincoln.
      3. The citizens of London forced Matilda and her followers to flee London.
      4. Matilda was defeated by Stephen at the Siege of Oxford.
      5. Matilda's actions during the Anarchy gives historians an insight into medieval women.

      Keywords

      • Civil war - a civil war is a war between citizens of the same country

      • Besieged - if somewhere is besieged it is surrounded by people trying to capture it: no goods or people are allowed in or out

      Common misconception

      Once a king dies or is taken prisoner, that is the end of the war.

      Although a king is very important, there are many examples throughout history of a king's followers continuing to fight on successfully after their leader has been killed or captured.

      Teacher tip

      As a homework task, students could research some of Matilda's key followers in order to gain a greater understanding of how they helped her during the Anarchy.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What keyword describes an absence of government in society; political or social disorder?

      Correct Answer: anarchy, Anarchy

      Q2.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:usurper,somebody who takes something by force without the right to do so

      somebody who takes something by force without the right to do so

      Correct Answer:civil war,a war between citizens of the same country

      a war between citizens of the same country

      Correct Answer:succession crisis,a situation in which there is no clear heir to a position

      a situation in which there is no clear heir to a position

      Correct Answer:empress,the wife of an emperor, the ruler of an empire

      the wife of an emperor, the ruler of an empire

      Q3.
      How long did the civil war between Stephen and Matilda last?

      15 monts
      50 years
      5 years
      Correct answer: 15 years

      Q4.
      What can historians learn about the role of elite women in the Middle Ages from Matilda's campaign?

      Correct answer: They were able to own property when unmarried.
      Correct answer: They were able to command their own army.
      They were not able to rule by themselves.
      Correct answer: They were able to gain support from powerful figures.
      They were not able to command an army.

      Q5.
      How was Matilda able to cross the channel to England in 1139?

      with the support of her cousin, Stephen of Blois
      Correct answer: with the support of her half-brother, Robert of Gloucester
      with the support of her husband, Count Geoffrey Plantagenet of Anjou
      with the support of the pope

      Q6.
      How was Stephen quickly able to gain a support for his claim to the throne at the beginning of his rule?

      convinced Matilda that he deserved the throne over her
      Correct answer: bought the Church with promises of greater independence and the return of land
      Correct answer: bought the Anglo-Norman barons with promises of land and titles
      had the support of Matilda’s uncle, King David I of Scotland, from the start

      6 Questions

      Q1.
      What keyword describes if somewhere is surrounded by people trying to capture it with no goods or people being allowed in or out?

      Correct Answer: besieged, Besieged

      Q2.
      Where did Matilda defeat Stephen in 1141?

      at the Battle of York
      Correct answer: at the Battle of Lincoln
      at the Battle of Hastings
      at the Siege of Oxford

      Q3.
      Where was Matilda defeated by Stephen in 1142?

      Correct answer: at the Siege of Oxford
      at the Battle of York
      at the Battle of Lincoln
      at the Battle of Hastings

      Q4.
      Who was King Stephen married to?

      Correct Answer: Queen Matilda of Boulogne, Matilda of Boulogne, Queen Matilda

      Q5.
      Why did Matilda's ruling style alienate some people from supporting her?

      Her manner was consistent with women of the time.
      Her manner was not consistent with monarchs at the time.
      Her manner was consistent with monarchs of her time.
      Correct answer: Her manner was not consistent with women of the time.

      Q6.
      Why was Matilda restricted to directing operations from her base in Gloucester?

      Correct answer: As a woman, Matilda was prevented from leading an army herself.
      As a man, Matilda was prevented from leading an army herself.
      As a woman, Matilda was able to lead an army herself.

      To help you plan your 7 history lesson on: Matilda's battles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...