Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating iterative formulas

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate and interpret iterative formula for various real-world situations.

      Key learning points

      1. Iterative formulae use the previous iteration's output for this iteration's input
      2. A population can be estimated using an iterative formula
      3. Efficient use of the calculator makes this process much faster

      Keywords

      • Iteration - Iteration is the repeated application of a function or process in which the output of each iteration is used as the input for the next iteration.

      Common misconception

      Some pupils want to clear their calculator display and type every single level of iteration in each time.

      Encourage the pupils to trust their 'Ans' button. Get them to work on an example whereby they physically type the input value in and type the whole formula again. Then get them to repeat the same question using the 'Ans' button. Time this if you can!

      Teacher tip

      Effective use of a calculator is very helpful for this topic. You may wish to use the Classpad feature from the Casio website to display the Classwiz on the screen to help pupils see what buttons to press.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Iteration is the __________ application of a function or process in which the output of each iteration is used as the input for the next iteration.

      Correct answer: repeated
      mathematical
      algebraic
      calculative

      Q2.
      If $$\text{f}(x)=4x-7$$ evaluate $$\text{f}(1)$$

      Correct Answer: -3

      Q3.
      If $$\text{f}(x)=4x-7$$ evaluate $$\text{fff}(1)$$

      Correct Answer: -83

      Q4.
      $$£30\;000$$ is invested at a rate of $$3.25$$% interest for $$4$$ years. Which calculation will work out the value of the investment after $$4$$ years?

      Correct answer: $$30\;000\times1.0325^4$$
      $$30\;000\times1.04^{3.25}$$
      $$30\;000\times103.25^4$$
      $$30\;000\times1.0325$$

      Q5.
      Match the functions to the correct iterative formula we would use if we were to perform multiple repetitions of the same function.

      Correct Answer:$$\text{f}(x)=3x-7$$,$$x_{n+1}=3x_{n}-7$$

      $$x_{n+1}=3x_{n}-7$$

      Correct Answer:$$\text{f}(x)=3x^2-7$$,$$x_{n+1}=3(x_{n})^2-7$$

      $$x_{n+1}=3(x_{n})^2-7$$

      Correct Answer:$$\text{f}(x)=3x^2-7x$$,$$x_{n+1}=3(x_{n})^2-7(x_{n})$$

      $$x_{n+1}=3(x_{n})^2-7(x_{n})$$

      Correct Answer:$$\text{f}(x)=x^3-7$$,$$x_{n+1}=(x_{n})^3-7$$

      $$x_{n+1}=(x_{n})^3-7$$

      Correct Answer:$$\text{f}(x)=x^3-7x^2$$,$$x_{n+1}=(x_{n})^3-7(x_{n})^2$$

      $$x_{n+1}=(x_{n})^3-7(x_{n})^2$$

      Q6.
      $$£150$$ is invested at a rate of $$5.5$$% compound interest p.a. After how many years will the savings first be worth $$£500$$? years.

      Correct Answer: 23, 23 years

      6 Questions

      Q1.
      Iteration is the repeated application of a function or process in which the of each iteration is used as the input for the next iteration.

      Correct Answer: output

      Q2.
      Using the iterative formula $$x_{t+1}=8x_t-17$$ and $$x_0=5$$ find the value of $$x_1$$

      Correct Answer: 23

      Q3.
      Using the iterative formula $$x_{t+1}=8x_t-17$$ and $$x_0=5$$ find the value of $$x_5$$

      Correct Answer: 84263, 84 263

      Q4.
      Using the iterative formula $$x_{t+1}={3(x_t)^2-12(x_t)+15}$$ and $$x_0=1$$ find the value of $$x_2$$

      Correct Answer: 51

      Q5.
      Using the iterative formula $$x_{t+1}={3(x_t)^2-12(x_t)+15}$$ and $$x_0=1$$ find the value of $$x_4$$

      $$7206$$
      $$7602$$
      $$155\;692$$
      $$692\;851$$
      Correct answer: $$155\;692\;851$$

      Q6.
      There are $$20\;000$$ fish in a lake. Every year $$4000$$ fish are fished and removed. The remaining population reproduces and grows by $$12$$%. After how many years will the stock of fish reach zero?

      $$5$$ years
      $$6$$ years
      Correct answer: $$7$$ years
      $$8$$ years
      $$9$$ years

      To help you plan your 11 maths lesson on: Evaluating iterative formulas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...