Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can pass the ball using a bounce and a chest pass, and move into space to help my team keep possession.

      Key learning points

      1. Move: chest passes involve pushing the ball with both hands, stepping into the pass, extending arms towards the target.
      2. Move: a bounce pass involves stepping into the pass, pushing the ball towards the floor and extending our arms.
      3. Think: reflecting on our passing is important to decide whether we could have made a better choice of pass.
      4. Feel: working hard to use the correct passing technique shows good self-discipline.
      5. Connect: it is always important to enjoy keeping possession with our teammates and celebrate success.

      Keywords

      • Chest pass - a straight pass where the ball is thrown from the passer's chest to their teammate's chest

      • Bounce pass - a passing technique where the ball is thrown to a teammate by bouncing it on the floor

      • Possession - the team in control of the ball

      Common misconception

      Pupils often believe that the harder they throw the ball, the better the pass will be.

      Emphasise the importance of accuracy and remind the pupils that a softer, better-placed pass will be more effective and easier for teammates to receive.

      Teacher tip

      Whenever possible, highlight pupils demonstrating good technique and have them model it to the rest of the class. Ask the pupils to point out why it is a good example.

      Equipment

      1 basketball between 2 pupils, 30+ cones, 15+ floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can stop a defender taking the ball?

      Correct answer: keeping close control
      hiding
      high bounces

      Q2.
      What part of your hand do you dribble the ball with?

      fist
      palm
      Correct answer: fingertips

      Q3.
      If a team has control of the ball it means they have what?

      more points
      Correct answer: possession
      won

      Q4.
      How do you show respect if a defender takes the ball?

      Correct answer: congratulate them
      shout
      moan

      4 Questions

      Q1.
      Which pass involves the ball hitting the floor before reaching your teammate?

      Correct Answer: bounce pass, bounce

      Q2.
      Using the correct passing technique, even when it is hard, shows good what?

      shooting accuracy
      Correct answer: self-discipline
      passing speed

      Q3.
      Which type of pass will be easier for your teammate to receive?

      inaccurate
      hard and high
      Correct answer: soft and accurate

      Q4.
      Passing the ball accurately will help your team keep what?

      Correct Answer: possession, the ball, ball, possession of the ball

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Passing, receiving and creating space, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...