Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can pass and receive the ball accurately to keep possession of the ball.

      Key learning points

      1. Move: a chest pass requires pushing the ball with both hands, step into the pass and follow through extending arms.
      2. Move: when receiving the ball, track it with your eyes as the ball leaves your teammates hands getting your hands ready.
      3. Think: to keep possession of the ball, it is important to pass and receive accurately in space away from defenders.
      4. Feel: even when we make a mistake, being determined to improve our chest passing inspires others and shows integrity.
      5. Connect: it is important to respect our partners and work together to improve our throwing accuracy.

      Keywords

      • Pass - transferring the ball from one player to another

      • Receive - when we gain possession of the ball from our teammate

      • Target - an object you are aiming for

      Common misconception

      Pupils panic when receiving the ball and throw it away quickly, especially if there is a defender close to them.

      Explain that this may result in losing possession and that players have 4 seconds before they have to pass. Encourage pupils to use this time to choose the most suitable pass.

      Teacher tip

      Remind pupils that both passing and receiving the ball are equally important to ensuring a successful pass. Adding defenders is a useful adaptation, but only necessary if pupils are ready. If the explanation is chunked into 2 parts, this can be delivered during the practice task when appropriate.

      Equipment

      1 netball between 2 pupils, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does it mean to pass a ball?

      Correct answer: transfer to teammate
      catch it
      intercept it

      Q2.
      Which sport involves passing to a teammate?

      golf
      tennis
      Correct answer: netball

      Q3.
      How can we inspire others to improve?

      shouting
      Correct answer: being determined
      being funny

      Q4.
      Which is an invasion game?

      tennis
      cricket
      Correct answer: basketball

      4 Questions

      Q1.
      Where should your hands be to show your teammate you are ready to receive the ball?

      Correct answer: out in front
      above your head
      by your side

      Q2.
      How can we help teammates improve their throwing accuracy?

      shout at them
      ignore them
      Correct answer: support them

      Q3.
      When chest passing, where should your fingers point towards when you push the ball?

      Correct Answer: teammate, team mate, partner, target, team-mate

      Q4.
      How can you inspire others if you make a mistake when passing?

      stop passing
      Correct answer: not give up
      get frustrated

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Passing and receiving in games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...