Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Attacking and defending in small sided games

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use and apply my understanding of attacking and defending as part of a team in order to outwit the opposition in games.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly to space and passing accurately enables us to keep possession, creating shooting chances.
      2. Move: when defending, being close and following the attackers' movements enables us to successfully mark the opposition.
      3. Think: knowing the difference between attacking and defending demonstrates a strong understanding of the game.
      4. Feel: striving to apply our best throughout the game, even if our team is losing, requires the determination to succeed.
      5. Connect: collaborating with our team and the opposition demonstrates respect and supports everyone to enjoy the game.

      Keywords

      • Defending - trying to prevent the opposition from scoring when not in possession

      • Attacking - trying to score points against the opposition when in possession

      • Opposition - the other team that we are playing against and trying to beat

      Common misconception

      Pupils get frustrated if they aren't winning. Pupils panic and rush decisions around passing and shooting, focusing more on the competition.

      Award points for pupils and teams that show respect and apply determination throughout. Encourage pupils to take their time and consider the options before passing or shooting so they don't lose possession.

      Teacher tip

      The explanation is long in this lesson as the pupils will be applying all of the points through games. Therefore, it might be better to drip feed some of the points in throughout the games. Have a range of balls and targets so you can challenge pupils to switch focus and context.

      Equipment

      30+ cones, 1 ball per group of 8

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes our role when we are in possession?

      Correct answer: attacking
      defending
      resting

      Q2.
      What word describes our role when we are not in possession?

      attacking
      Correct answer: defending
      resting

      Q3.
      When should we strive to achieve our best in games?

      never
      sometimes
      Correct answer: always

      Q4.
      Why are respect and collaboration important when working in teams?

      to argue
      to lose
      Correct answer: to be successful

      4 Questions

      Q1.
      What moment in a game represents a transition between attacking and defending?

      Correct answer: when possession changes
      when we stop
      at the end

      Q2.
      What is another way of describing the other team?

      attackers
      Correct answer: opposition
      defenders

      Q3.
      If we are losing, what should we do in a game?

      give up
      Correct answer: apply maximum effort
      get frustrated

      Q4.
      Why do we have to respect the opposition in a game?

      so they win
      so they lose
      Correct answer: for fairness and fun

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Attacking and defending in small sided games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...