Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A practical exploration of heart rate response to exercise and recovery

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate my understanding of how the body responds to different types of exercise and how to optimise recovery.

      Key learning points

      1. Immediate effects of exercise include sweat, red skin, increased rate and depth of breathing, and increased heart rate.
      2. Methods to recover from exercise include an active cool down, manipulating diet and using ice baths or massage.
      3. Anaerobic exercise results in oxygen debt and the build up of lactic acid that needs to be replenished during recovery.

      Keywords

      • Intensity - how hard you are working

      • Recovery - various strategies, such as nutrition, hydration and adequate rest are employed to optimise future performance and minimise fatigue and injury risk

      • Oxygen debt - the amount of extra oxygen required to remove the lactic acid and replace the body's reserves of oxygen

      • Lactic acid - a by-product of anaerobic respiration that accumulates in muscles during intense exercise, contributing to muscle fatigue and soreness

      Common misconception

      A proper cool down speeds up reduction in heart rate after exercise and prevents muscle soreness.

      An active cool down actually prolongs the elevated heart and breathing rate after exercise to help flush fresh oxygen through the muscles and improve recovery. However, DOMS may still occur due to microtears in muscles if training was intense.

      Teacher tip

      This practical lesson is a great way to bring together all anatomy and physiology content to better understand how to optimise performance in different sports and how to improve recovery after strenuous training sessions or matches.

      Equipment

      Heart rate monitors or stopwatches, pens/pencils and graph paper

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Exercise increases the demand for to be delivered to working muscles and carbon dioxide to be removed.

      Correct Answer: oxygen, O2

      Q2.
      What is a typical resting heart rate?

      40 BPM
      Correct answer: 72 BPM
      90 BPM
      5 L/min
      500 ml

      Q3.
      Which of the following does not happen when we start to exercise?

      Increase in heart rate
      Correct answer: Increase in your maximum heart rate
      Increase in stroke volume
      Increase in breathing rate
      Increase in tidal volume

      Q4.
      Match the following key terms with their correct definition.

      Correct Answer:lactic acid,a waste product produced in the muscles during anaerobic exercise

      a waste product produced in the muscles during anaerobic exercise

      Correct Answer:fatigue,muscle tiredness when the body has a lack of energy

      muscle tiredness when the body has a lack of energy

      Correct Answer:stroke volume,the amount of blood ejected from the left ventricle per beat

      the amount of blood ejected from the left ventricle per beat

      Correct Answer:tidal volume,the amount of air breathed in or out per breath

      the amount of air breathed in or out per breath

      Q5.
      We sweat during exercise to reduce the body and reduce the risk of hyperthermia.

      Correct Answer: temperature

      Q6.
      An increase in heart rate and an increase in stroke volume results in a big increase in output.

      Correct Answer: cardiac

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a not an acute response to exercise?

      Increased heart rate
      Correct answer: Decreased resting heart rate
      Increased breathing rate
      Increased cardiac output
      Increased carbon dioxide production

      Q2.
      Exercise and duration dictate how your body responds to exercise.

      Correct Answer: intensity

      Q3.
      is the fatiguing by-product of anaerobic exercise.

      Correct Answer: lactic acid, lactate

      Q4.
      Match the following key terms to the correct description.

      Correct Answer:recovery,time taken after exercise to return the body to its pre-exercise state

      time taken after exercise to return the body to its pre-exercise state

      Correct Answer:oxygen debt,the extra oxygen consumed during recovery to remove lactic acid

      the extra oxygen consumed during recovery to remove lactic acid

      Correct Answer:lactic acid,a by-product of anaerobic respiration

      a by-product of anaerobic respiration

      Correct Answer:EPOC,excess post-exercise oxygen consumption

      excess post-exercise oxygen consumption

      Q5.
      Match the following typical heart rates for a health 16 year old doing different exercises.

      Correct Answer:Seated stretches,80 BPM

      80 BPM

      Correct Answer:Walking,100 BPM

      100 BPM

      Correct Answer:Jogging,140 BPM

      140 BPM

      Correct Answer:Sprinting 400 metres,170 BPM

      170 BPM

      Q6.
      A higher intensity of exercise for a longer duration of time results in your heart rate being for longer in recovery.

      Correct Answer: elevated, higher, raised

      To help you plan your 10 physical education lesson on: A practical exploration of heart rate response to exercise and recovery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...