Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Non-examined assessment: preparing for analysis and evaluation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse and evaluate the performance of myself or someone else in a named activity from the specification.

      Key learning points

      1. Analyse fitness and skill strengths and weaknesses in chosen activity.
      2. Evaluate a training method to increase a fitness weakness.
      3. Evaluate a theory to bring about improvement in a skill weakness.
      4. Produce a session plan from a named method to increase a fitness component.
      5. Calculate intensities correctly and justify their importance for accurate training.

      Keywords

      • Analyse - seperate information into components and identify their characteristics

      • Evaluate - judge from available evidence

      • Justify - support a case with evidence

      • Impact - have a strong effect on someone or something

      • Calculate - work out the value of something

      Common misconception

      I must include fitness test protocols and scores to show my fitness strength and weakness.

      This is not a requirement. The analysis of the fitness components is using recent competitive performances, and justifying how it benefited or negatively affected that actual performance/s.

      Teacher tip

      Remember to use the instructions from the NEA teaching guide on the AQA website and intelligence from the latest moderators' reports. Whilst this lesson covers the whole coursework, you will probably achieve best results by splitting up the learning cycles across your course as appropriate.

      Equipment

      NEA comparison document of level 5, 4 and 2 examples from AQA to help benchmark marking. NEA part 3 assessment grid.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many practical sports form part of the NEA assessment?

      1
      2
      Correct answer: 3
      4

      Q2.
      Which of the following are not a team sport?

      doubles badminton
      Correct answer: swimming
      handball
      Correct answer: skiing
      futsal

      Q3.
      Match the correct number of marks for the practical assessment of the NEA.

      Correct Answer:Part 1,10 marks

      10 marks

      Correct Answer:Part 2,15 marks

      15 marks

      Correct Answer:Total marks,25 marks

      25 marks

      Q4.
      Match the team and individual activity correctly.

      Correct Answer:individual,tennis

      tennis

      Correct Answer:team,doubles tennis

      doubles tennis

      Q5.
      If netball and volleyball were 2 assessed sports for a candidate, which of the following sports could be used as the 3rd assessed sport?

      football
      hockey
      Correct answer: rock climbing
      Correct answer: badminton
      Correct answer: table tennis

      Q6.
      For part 1 of the practical assessment, each skill has to be progressed and challenged showing the skill with an element of ...

      Correct Answer: competition

      6 Questions

      Q1.
      The NEA coursework is worth how many marks?

      10 marks
      15 marks
      20 marks
      Correct answer: 25 marks

      Q2.
      Match the mark allocation correctly for the written coursework.

      Correct Answer:analysis,15 marks

      15 marks

      Correct Answer:evaluation,10 marks

      10 marks

      Q3.
      Which of the following is not required in the analysis section of the work?

      fitness strength
      fitness weakness
      skill/tactic strength
      skill/tactic weakness
      Correct answer: fitness test results and protocols

      Q4.
      In the evaluation, session plan is required from the chosen training method to improve the fitness weakness.

      Correct Answer: 1, one

      Q5.
      Intensities for a training session in the evaluation must be calculated and ...

      Correct Answer: justified

      Q6.
      To bring about improvement in the skill weakness, one other relevant part of the specification will be explained in detail.

      Correct Answer: theory, theoretical

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Non-examined assessment: preparing for analysis and evaluation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...