Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different types of media and discuss their impact on performers, sports, officials, spectators and sponsors.

      Key learning points

      1. Media types include television, radio, the press, the internet and social media.
      2. Media can enhance performers' visibility, provide sponsorship opportunities and a platform for promotional activities.
      3. Media coverage can lead to increased pressure, loss of privacy and negative public scrutiny.
      4. Media coverage boosts a sport's popularity and finances but can also lead to a focus on entertainment over competition.
      5. Media can increase sponsor visibility and engagement but may create scrutiny or controversy for officials and sponsors.

      Keywords

      • Media - the different ways we communicate information, such as via TV, newspapers, social media, the internet, or radio

      • Sponsors - an individual or group that provides financial support to an event, activity, person or organisation

      • Spectator - a person who watches a sports event and can influence the atmosphere

      • Official - someone who enforces the rules and makes decisions to ensure fair play in a game or competition

      Common misconception

      Pupils may think that media coverage is always beneficial for sports, without considering potential negative effects and assuming that media only affects athletes and fans.

      Media coverage can be both positive and negative and can impact performers, sports, officials, spectators and the sport itself.

      Teacher tip

      Students will need to know and discuss both positive and negative impacts of media.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is not an example of a type of media?

      radio
      newspaper
      Correct answer: word of mouth
      internet

      Q2.
      A spectator is someone who a sport.

      performs
      Correct answer: watches
      sponsors
      referees

      Q3.
      If a sport has lots of media attention then they are likely to be more popular.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      England Netball is an example of a national body.

      Correct Answer: governing, govern

      Q5.
      Which is an example of social media?

      Correct answer: Instagram
      newspapers
      NGB websites
      BBC 5 Live

      Q6.
      Match the stakeholder in sport to the example.

      Correct Answer:performer,basketball player

      basketball player

      Correct Answer:sponsor,nike

      nike

      Correct Answer:official,referee

      referee

      Correct Answer:sport,basketball

      basketball

      6 Questions

      Q1.
      Media is defined as the different ways we communicate information, e.g., TV, newspapers, social media, the internet and ... ?

      Correct Answer: radio, radios

      Q2.
      Which of these services allows the public to watch sport on TV?

      Heart radio
      The Guardian
      Correct answer: Amazon Prime
      Snapchat

      Q3.
      Identify which is a positive impact of the media on the sport.

      dates and times to fixtures can be changed
      free clothing and equipment
      pressure to entertain
      Correct answer: increases revenue

      Q4.
      True or false? Increased media attention means performers can be more at risk of negative public scrutiny.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      Match the impact to the stakeholder that it impacts.

      Correct Answer:negative impact on the spectator,more likely to watch sport than play sport

      more likely to watch sport than play sport

      Correct Answer:negative impact on the performer,commercial sponsor appearances can affect training

      commercial sponsor appearances can affect training

      Correct Answer:negative impact on the official,pressure to always make the correct decision

      pressure to always make the correct decision

      Correct Answer:positive impact on the performer,free clothing and equipment

      free clothing and equipment

      Correct Answer:positive impact on the spectator,better education through replay and different camera angles

      better education through replay and different camera angles

      Correct Answer:positive impact on the official,highlights the importance of the role

      highlights the importance of the role

      Q6.
      Identify which event is most likely to negatively impact the reputation of a sponsor.

      a performer serving a double fault
      a performer coming last in a race
      Correct answer: a performer taking performance enhancing drugs
      a performer missing a penalty

      To help you plan your 11 physical education lesson on: The media, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...