Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mental preparation for sports performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how mental preparation techniques improve performance

      Key learning points

      1. Mental preparation techniques help performers to improve performance by beneficially managing their emotions.
      2. Mental rehearsal involves visualising a successful performance to improve confidence and focus.
      3. A warm up is a vital opportunity to mentally prepare for a performance.

      Keywords

      • Mental preparation - mental techniques help to control emotions, manage stress and improve participation and performance

      • Mental rehearsal - a technique which involves the performer picturing themselves performing the skill perfectly or imagining positive outcomes before attempting it

      • Warm up - a period of time immediately before a performance in which the performer will physically and mentally prepare for the performance

      Common misconception

      Mental preparation is just for elite athletes.

      Students should understand that everyone can benefit from mental preparation techniques and that performers in many fields of work practice them. They too could benefit in their own pursuits.

      Teacher tip

      This topic is often assessed for AO1 and AO2 together. Students must be comfortable with identifying a mental preparation technique (AO1) and then linking it to an impact on performance (AO2).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why might a sports performer talk to themselves with positive statements about how well they can perform?

      to relax their muscles
      Correct answer: to increase their confidence
      to scare the opposition
      to increase their strength

      Q2.
      Match up how these techniques might help an athlete.

      Correct Answer:imagining performing a skill well,improve the performance of the skill when it's done for real

      improve the performance of the skill when it's done for real

      Correct Answer:talking positively to themselves,increase confidence in their ability to be successful

      increase confidence in their ability to be successful

      Correct Answer:relaxation techniques,reduce stress and anxiety

      reduce stress and anxiety

      Q3.
      Goal setting is a motivational method performers can use to help on what they want to achieve.

      Correct Answer: focus, concentrate

      Q4.
      An athlete may use mental techniques to block out the crowd. How will this benefit them?

      Correct answer: they can focus on only the relevant information
      Correct answer: they remove distractions
      they can increase their anxiety levels
      they can no longer be motivated by the crowd

      Q5.
      What does the term 'mental' refer to in sport psychology?

      physical and emotional processes
      Correct answer: emotional and cognitive processes
      anatomical and cognitive processes
      physical and anatomical processes

      Q6.
      What is it called when we practice or repeat something?

      Correct Answer: rehearse, rehearsal

      6 Questions

      Q1.
      When can an athlete use mental preparation techniques?

      only during the performance
      before the performance but there won't be time during it
      Correct answer: preparing for the performance and during the performance

      Q2.
      Saying "I have worked hard for this, today I will achieve my goal" to yourself is an example of self-talk.

      Correct Answer: positive

      Q3.
      What roles can a coach play in mental preparation during the warm up?

      Correct answer: ask performers to visualise how certain skills, techniques or plays should look
      Correct answer: using positive talk to help lower stress levels
      ensure muscles are sufficiently warm and joints are mobilised
      Correct answer: remind performers of their goal and what they are working towards

      Q4.
      Mental rehearsal is a technique in which the performer themselves performing the skill perfectly.

      Correct Answer: pictures, imagines, sees

      Q5.
      Match the benefit of mental rehearsal to the impact on performance.

      Correct Answer:block out the crowd,reduces the noise and allows the perfomer to focus

      reduces the noise and allows the perfomer to focus

      Correct Answer:increases confidence to succeed,performer approaches the task ready to perform successfully

      performer approaches the task ready to perform successfully

      Correct Answer:reduces stress levels,limits the negative impact of anxiety such as muscles tightening up

      limits the negative impact of anxiety such as muscles tightening up

      Correct Answer:familiarisation with what is required,reminds the performer what an effective performance/technique is

      reminds the performer what an effective performance/technique is

      Q6.
      Which of these is not a benefit of mental rehearsal?

      increased confidence
      reduced stress and anxiety
      Correct answer: physically ready to perform
      getting 'in the zone'
      familiarisation with the skill

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Mental preparation for sports performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...