Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The short term responses to exercise and changes in the body

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the short-term effects of exercise on the body and apply them to sporting examples.

      Key learning points

      1. Short-term effects of exercise on the circulatory system include increased heart rate, stroke volume and cardiac output.
      2. Blood is redistributed to the working muscles in response to exercise to deliver more oxygen and remove carbon dioxide.
      3. Respiratory rate, tidal volume and minute ventilation all increase in response to exercise.
      4. Our muscles increase in temperature when we exercise.
      5. Lactic acid is produced when we exercise at higher intensities.

      Keywords

      • Lactic acid - a waste product produced in the muscle tissues during strenuous exercise where he anaerobic energy system is in use

      • Fatigue - muscle tiredness when the body has a lack of energy

      • Rate of recovery - the speed at which the body returns back to normal after exercise

      • Redistribution of blood - when you exercise, the blood is diverted from inactive areas to the muscles that are being used. This action is completed through vasodilation and vasoconstriction (aka the vascular shunt mechanism)

      Common misconception

      Pupils often mix up what changes happen in response to exercise and what changes happen as a long term adaptation to training.

      Short-term responses of the body are what happens as soon as we start exercising to cope with it, but if we train regularly, then the body adapts to be better able to cope with the stress of exercise and hence work more efficiently in performance.

      Teacher tip

      Make the links between this lesson, long-term adaptations and aerobic/anaerobic exercise to build on the foundations of how the body works. Sporting examples and the chance to experience these responses practically will help secure the learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following substances are produced more quickly in the body during strenuous exercise?

      Correct answer: carbon dioxide
      Correct answer: lactic acid
      oxygen
      nitrogen

      Q2.
      Match the following to the correct body system.

      Correct Answer:heart,cardiac system

      cardiac system

      Correct Answer:alveoli,respiratory system

      respiratory system

      Correct Answer:arteries,circulatory system

      circulatory system

      Correct Answer:biceps,muscular system

      muscular system

      Correct Answer:ulna,skeletal system

      skeletal system

      Q3.
      Which of the following is incorrect about why our heart rate and breathing rate remain elevated during recovery?

      to flush lactic acid out of the body
      to recover the oxygen debt
      to remove any remaining carbon dioxide
      to load the muscles up with fresh oxygen supplies
      Correct answer: to reduce oxygen consumption quickly after exercise

      Q4.
      Match up the following key terms with the correct definition.

      Correct Answer:heart rate,the number of times you heart beats per minute

      the number of times you heart beats per minute

      Correct Answer:stroke volume,the amount of blood pumped out of the left ventricle per contraction

      the amount of blood pumped out of the left ventricle per contraction

      Correct Answer:cardiac output,the volume of blood pumped per minute by each ventricle of the heart

      the volume of blood pumped per minute by each ventricle of the heart

      Correct Answer:breathing rate,the number of breaths taken in a minute

      the number of breaths taken in a minute

      Correct Answer:tidal volume,the amount of air entering the lungs during normal inhalation at rest

      the amount of air entering the lungs during normal inhalation at rest

      Q5.
      Which of the following is the correct definition of aerobic respiration?

      Correct answer: use of oxygen for the duration of the exercise, usually at moderate intensity
      high intensity exercise which does not allow for the predominant usage of oxygen
      exercise with no oxygen present

      Q6.
      When we cross the anaerobic threshold due to high intensity exercise, is produced in the muscles.

      Correct Answer: lactic acid, lactate

      6 Questions

      Q1.
      What happens to muscle temperature when we start to exercise?

      it decreases
      it stays the same
      Correct answer: it increases

      Q2.
      Which of the following statements is incorrect as a response to a gentle jog?

      heart rate increases
      stroke volume increases
      cardiac output increases
      breathing rate increases
      Correct answer: inspiratory reserve volume increases

      Q3.
      Which one of the following types of exercise will result in the greatest production of lactic acid?

      a gentle jog
      a long distance swim
      submaximal cycling
      Correct answer: maximal effort sprints

      Q4.
      Increased blood is redistributed to working muscles due to the shunt mechanism.

      Correct Answer: vascular

      Q5.
      Match up the following descriptions of what happens to the redistribution of blood when we exercise.

      Correct Answer:vasoconstriction,of arteries supplying the digestive system to reduce blood flow

      of arteries supplying the digestive system to reduce blood flow

      Correct Answer:vasodilation,of arteries supplying the working muscles to increase blood flow

      of arteries supplying the working muscles to increase blood flow

      Q6.
      Gaseous exchange happens faster during exercise because there is a difference in concentration of oxygen in the alveoli compared to the bloodstream.

      Correct Answer: bigger, larger, big, large

      To help you plan your 10 physical education lesson on: The short term responses to exercise and changes in the body, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...