Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Guru Nanak's teachings on serving others

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand Guru Nanak's teaching on serving others and not focusing on money.

      Key learning points

      1. Guru Nanak teaches that helping others is the real way to feel happy, not by having lots of money.
      2. Being kind and caring is better than just trying to get money.
      3. The story teaches Sikhs that being too greedy can make them forget to help others.
      4. Guru Nanak wants Sikhs to share what they have and help those in need, instead of just keeping things for themselves.

      Keywords

      • Kindness - being nice and caring towards others

      • Greed - wanting more than you need

      • Serve - to help or give something to someone

      Common misconception

      Guru Nanak said that money is bad and that we shouldn’t have any.

      Guru Nanak didn’t say that money is bad. He just taught that it’s more important to help others and be kind than to focus only on money.

      Teacher tip

      Role-play different scenarios where children can choose between helping others or focusing on money. You can also share stories of people in the community or famous figures who live by the values of kindness and selflessness.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word in Sikhi means 'guide' or 'teacher'?

      deity
      Correct answer: guru
      priest

      Q2.
      Who was the first guru for Sikhs?

      Correct Answer: Guru Nanak, guru nanak, Guru nanak, guru Nanak, Nanak

      Q3.
      For how many days did the founder of Sikhi disappear?

      2
      Correct answer: 3
      4

      Q4.
      What do Sikhs learn from the quote ‘There is no Hindu, there is no Muslim, there is only God’s path'?

      Correct answer: that all humans should be treated equally
      that Sikhi is the best religion
      that you shouldn’t be religious

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:kindness ,being nice and caring towards others

      being nice and caring towards others

      Correct Answer:greed,wanting more than you need

      wanting more than you need

      Correct Answer:serve,to help or give something to someone

      to help or give something to someone

      Q2.
      Which of the following is a teaching of Guru Nanak?

      that money is bad so we shouldn’t have any
      that money is really important and we should try and earn as much as possible
      Correct answer: that it’s more important to help others and be kind than to focus only on money

      Q3.
      What is seva?

      Correct answer: selfless service
      a festival in Sikhi
      a type of prayer

      Q4.
      Which of the following is not a way that Sikhs practice seva?

      offering a listening ear
      picking up groceries for people
      Correct answer: having lots of money

      Q5.
      Which story teaches Sikhs that greed does not bring happiness, but rather than being kind to others brings happiness?

      Correct answer: The Rich Man and the Needle of Heaven
      The Poor Man and the Needle of Heaven
      The Rich Man and the Needle of Earth

      To help you plan your 4 religious education lesson on: Guru Nanak's teachings on serving others, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...