Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Guru Nanak’s teachings continue to inspire Sikhs today.

      Key learning points

      1. Sikhs pray and worship at the gurdwara and at home.
      2. Never forgetting the poor is a key belief in Sikhi.
      3. Equality, including gender equality, is important to Sikhs.
      4. Seva, or service, is something all Sikhs hold as important.

      Keywords

      • Seva - selfless service

      • Gurdwara - Sikh place of worship, meaning 'door of the guru'

      • Langar - a community kitchen and free meal service provided in gurdwaras

      Common misconception

      Sikhs believe prayer is more important than practical service.

      Practical, selfless service (sewa) is an essential part of being a Sikh.

      Teacher tip

      If possible, visit a gurdwara to experience langar and seva or interview some Sikhs at the gurdwara about what seva means to them and how Guru Nanak inspire them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'Mool Mantar' mean in Sikhi?

      Correct answer: essential teaching
      wonderful teacher
      sacred text

      Q2.
      Why do Sikhs meditate by repeating the word 'Waheguru'?

      Correct answer: to focus and connect with God
      to improve their health
      to prepare for worship at the gurdwara

      Q3.
      What does the word 'Ik' in 'Ik Onkar' mean?

      creator
      truth
      Correct answer: one

      Q4.
      What is the Guru Granth Sahib?

      a prayer said in the gurdwara
      Correct answer: the holy book in Sikhi
      a script used to write hymns

      Q5.
      The Mool Mantar teaches that God is without and hate.

      Correct Answer: fear, Fear

      Q6.
      Guru Nanak compared God to - there everywhere but not always visible.

      Correct Answer: light, Light

      4 Questions

      Q1.
      What does the word 'seva' mean in Sikhism?

      praying for others
      Correct answer: selfless service
      eating food at the gurdwara

      Q2.
      Why do Sikhs participate in langar?

      to teach people how to cook
      Correct answer: to serve food to the poor and promote equality
      to celebrate religious holidays

      Q3.
      What did Guru Nanak teach about helping the poor?

      that they should be ignored
      Correct answer: that Sikhs should always help and care for the poor
      that the poor must help themselves

      Q4.
      The practice in Sikhi of giving 10% of earnings to help others is called .

      Correct Answer: Dasvandh, dasvandh

      To help you plan your 4 religious education lesson on: The legacy of Guru Nanak, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...