Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Abraham is seen as a literal and metaphorical father of many nations.

      Key learning points

      1. Abraham was blessed with children much later in life than is usually possible.
      2. Abraham having descendants was part of the Abrahamic covenant.
      3. Abraham's descendants become significant in shaping the Abrahamic religions.
      4. Abraham may be seen as a metaphorical father of many nations, as Judaism, Christianity and Islam trace back to him.

      Keywords

      • Abrahamic - referring to a group of monotheistic religions (Judaism, Christianity and Islam)

      • Descendants - your children and any further generations of children that begin from them

      • Nation - a large body of people, united by social and territorial commonalities

      • Tribe - a social group made up of many families sharing the same customs and values

      Common misconception

      Judaism, Christianity and Islam have nothing in common.

      Judaism, Christianity and Islam are Abrahamic faiths and all three religions can be traced back to Abraham through his sons Ishmael and Isaac and their descendants.

      Teacher tip

      Abraham was still referred to as Abram in the Bible when Ishmael was born. This is why the teacher or students may notice this change in name in the scripture used in Learning Cycle 1.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which promise is linked to Abraham's name change?

      the promise of land
      Correct answer: the promise of descendants
      the promise of blessing and redemption

      Q2.
      What was the sign of the Abrahamic covenant?

      a signed contract
      Correct answer: circumcision
      offspring
      the name change

      Q3.
      God changed Sarai's name to .

      Correct Answer: Sarah

      Q4.
      Which keyword refers to a person's child or children?

      circumcision
      covenant
      Correct answer: offspring
      monotheism

      Q5.
      Many still practice circumcision during the Brit Milah ceremony.

      Correct Answer: Jews, Jewish people

      Q6.
      Why did Abraham leave his home?

      because of conflict
      because he had smashed his father's idols
      Correct answer: because God asked him to

      6 Questions

      Q1.
      What were the names of Abraham's two sons?

      Correct answer: Isaac
      Isaiah
      Correct answer: Ishmael
      Israel

      Q2.
      Which one of Abraham's sons had 12 sons?

      Correct Answer: Ishmael

      Q3.
      Whose son was Jacob?

      Ishmael
      Araham
      Correct answer: Isaac

      Q4.
      Jacob's 12 sons became the heads of the twelve tribes of .

      Correct Answer: Israel

      Q5.
      Which Abrahamic faith can be traced back to Abraham through Ishmael and his descendants?

      Christianity
      Judaism
      Correct answer: Islam

      Q6.
      Christianity can be traced back to Abraham through Judaism because __________ was Jewish.

      Isaac
      David
      Correct answer: Jesus
      Moses

      To help you plan your 7 religious education lesson on: Father of many nations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...