Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Trinity and Orthodox Christianity

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of Orthodox Christianity, including belief in the Trinity, that make it a distinct denomination.

      Key learning points

      1. Orthodox Christianity is a branch of Christianity that believes they preserved the original teachings and traditions.
      2. There are many different communities within Orthodox Christianity.
      3. Orthodox Christianity teaches that God is three persons, known as the Trinity.
      4. The Trinity consists of the Father, the Son and the Holy Spirit.
      5. The Trinity is an important feature of Orthodox Christian worship.

      Keywords

      • Denomination - a branch of Christianity

      • Orthodox - means “right belief” and is the name of a Christian denomination

      • Preserve - to keep something in its original state or the way it was intended to be

      • Trinity - the belief in one God as three persons (the Father, the Son and the Holy Spirit)

      Common misconception

      The persons of the Trinity are three separate gods.

      Christians believe in only one God, who is represented in three distrinct persons.

      Teacher tip

      Church with a capital C refers to a community of Christians and when church has a lowercase C, it refers to the building of worship.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword means the belief in many gods?

      Correct answer: polytheism
      monotheism
      atheism

      Q2.
      Which religion is the New covenant central to?

      Judaism
      Correct answer: Christianity
      Islam

      Q3.
      The New covenant is fulfilled through Jesus' death and ...

      Correct Answer: resurrection

      Q4.
      Christianity is one of the three __________ religions.

      Mystic
      Dharmic
      Correct answer: Abrahamic

      Q5.
      Many Christians consume bread and wine to remember Jesus' ...

      sin
      Correct answer: sacrifice
      sacrament

      Q6.
      The Christian belief in one God as three persons is called the ...

      Triad
      Tripod
      Correct answer: Trinity
      Trimurti

      5 Questions

      Q1.
      Different branches of Christianity are called ...

      doctrines
      decrees
      disciples
      Correct answer: denominations

      Q2.
      Who are the three persons of the Trinity?

      Correct answer: the Father
      the Gospel
      Correct answer: the Son
      Correct answer: the Holy Spirit
      the Creator

      Q3.
      What does the word orthodox mean?

      personal belief
      Correct answer: right belief
      new belief
      wrong belief

      Q4.
      What are the early Christian leaders who were responsible for spreading the message of Jesus called?

      Correct answer: Apostles
      Gentiles
      Denominations

      Q5.
      The statement of belief used in Orthodox Christian worship is called the Nicene ...

      Correct Answer: creed

      To help you plan your 7 religious education lesson on: The Trinity and Orthodox Christianity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...