Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the evidence for the existence of Jesus from both Christian and non-Christian perspectives and the significance of these sources.

      Key learning points

      1. Many historians agree that there is evidence of Jesus as a historical figure.
      2. Evidence for Jesus as a historical figure includes the New Testament and writings from non-Christian scholars.
      3. Sources of authority tell us that Jesus was a Jewish man, born in Bethlehem.
      4. The writings of non-Christians on the existence of Jesus may be considered more reliable.
      5. Jesus has had significant historical as well as religious influence.

      Keywords

      • Anthropology/anthropological - relating to the study of humankind

      • Figure - a person who is important or distinctive in some way

      • Historian - a person who studies and writes about events from the past

      • Theologian - a person who studies religion, religious texts and religious beliefs

      Common misconception

      Non-Christians reject the existence of Jesus completely.

      Many non-Christians, including non-religious people, do accept that Jesus existed as a person, but reject that he existed as anything more than a historical figure.

      Teacher tip

      You may wish to use this BBC article with students, or for your own research, to help break down misconceptions about Jesus' appearance that students may have: https://www.bbc.co.uk/news/magazine-35120965.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword refers to the group of monotheistic religions that Judaism, Christianity and Islam belong to?

      Davidic
      Correct answer: Abrahamic
      Mosaic
      Noahic

      Q2.
      The New covenant is found in the New .

      Correct Answer: Testament

      Q3.
      Many Christians believe that Jesus' death was a ...

      sacrament.
      Correct answer: sacrifice.
      sanctuary.
      sin.

      Q4.
      Many Christians believe that after Jesus died, he ...

      rejoiced.
      was reincarnated.
      Correct answer: was resurrected.
      was reformed.

      Q5.
      The belief that God is one, in three persons, is known as the ...

      Correct answer: Trinity.
      Triad.
      Tripod.
      Trimurti.

      Q6.
      Which Christian denomination rejects the belief that Jesus is God?

      Correct answer: Jehovah's Witnesses
      Orthodox Christianity
      Catholic Christianity
      Anglican Christianity

      5 Questions

      Q1.
      Which keyword refers to the study of humankind?

      Correct answer: anthropology
      theology
      history

      Q2.
      Historians and theologians have been able to identify that Jesus was a __________ man.

      Christian
      Correct answer: Jewish
      Muslim

      Q3.
      Who are the earliest Christian writings attributed to?

      Correct answer: St Paul
      St Peter
      St Thomas
      St Mark

      Q4.
      Who did not write about Jesus?

      Flavius Josephus
      Pliny the Younger
      Correct answer: Pontius Pilate
      Tacitus

      Q5.
      Non-Christian writings about Jesus are significant because they show that Jesus had influence, as well as a religious influence.

      Correct Answer: historical

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Anthropology of Jesus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...