Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Interaction between religious, philosophical and political belief

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Enlightenment thinking challenged Middle Ages views, focusing on empiricism, deism and the separation of Church and state.

      Key learning points

      1. To understand religious and philosophical views from a different time period, context is very important.
      2. Enlightenment thinking was influenced by changes in approaches to the arts and by religious reform.
      3. Enlightenment philosophers used empiricism to challenge superstitious religious views.
      4. This made it possible to move away from the worldview of the Middle Ages. One example of this, was deism.
      5. The Enlightenment shifted to advocating for a separation of religion and politics.

      Keywords

      • Deism - the belief in a creator God who does not intervene in the universe after creating it

      • Empiricism - the philosophical theory that knowledge comes from sensory experience and observation

      • Superstition - a belief based on fear or misunderstanding of the unknown, which goes beyond what is logical

      Common misconception

      The Enlightenment was a complete rejection of Christianity.

      While it challenged traditional religious views, most people remained Christian, and many Enlightenment thinkers still believed in God, such as those who supported deism.

      Teacher tip

      Make links with reasons for the Reformation in Europe.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Elected officials are chosen by the ...

      Correct answer: people.
      monarch.
      government.

      Q2.
      The 'social contract' is the idea that people must give up some __________ for a just society.

      Correct answer: freedoms
      responsibilities
      earnings

      Q3.
      The social contract is a __________ concept, not a real document.

      Correct answer: philosophical
      religious
      scientific
      economic

      Q4.
      A of Rousseau’s social contract and general will theories is that it will benefit everyone in the long-run.

      Correct Answer: strength, Strength, advantage, pro

      Q5.
      A weakness of Rousseau’s social contract and general will theories is that people may not feel their individual are met.

      Correct Answer: needs, Needs

      Q6.
      Rousseau’s views on the role of elected officials are that they should represent the general .

      Correct Answer: will, Will

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:deism ,a belief that God created the universe but no longer intervenes

      a belief that God created the universe but no longer intervenes

      Correct Answer:empiricism ,a theory that knowledge comes from sensory experience and observation

      a theory that knowledge comes from sensory experience and observation

      Correct Answer:superstition ,an illogical belief based on fear or misunderstanding of the unknown

      an illogical belief based on fear or misunderstanding of the unknown

      Q2.
      Which of the following statements is true?

      All Enlightenment thinkers believed in God.
      The Enlightenment was a complete rejection of Christianity.
      Correct answer: The Enlightenment challenged traditional religious views.

      Q3.
      Which thinker developed empiricism during the Middle Ages?

      Correct answer: Hume
      Aristotle
      Galileo

      Q4.
      Which of the following is not a way that the Enlightenment challenged traditional religious views?

      science could explain miracles and natural phenomena
      Correct answer: science could prove that God does not exist
      science could show that the sun was at the centre of the universe, not the earth

      Q5.
      What analogy was used to illustrate deism?

      Correct answer: a watch or clock
      Leonardo da Vinci’s art
      Dante’s ‘Inferno’

      Q6.
      What did Hobbes and Rousseau argue that political laws should be based on?

      Correct answer: reason
      empiricism
      religion

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Interaction between religious, philosophical and political belief, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...