Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Muslim teachings on life after death, their importance and different perspectives on this within Islam.

      Key learning points

      1. Heaven (Jannah) is also known as paradise.
      2. Hell (Jahannam) is described in the Qur'an as an abyss, a place of fire.
      3. On the Day of Judgement, humans will be judged by Allah and sent to either Heaven or Hell for the afterlife.
      4. There are different interpretations of what Heaven and Hell are like in Islam.

      Keywords

      • Akhirah - beliefs about life after death in Islam

      • Heaven - paradise, Allah’s reward for the faithful and repentant

      • Hell - place of suffering for sinners and those who reject the Qur’an

      • Jahannam - an Arabic term used for ‘hell’

      • Jannah - an Arabic term used for ‘heaven’

      Common misconception

      That Muslims believe hell (Jahannam) is a place where all sinners will remain in eternal pain and punishment.

      The majority of Muslims believe that those who die without faith in God (Allah) will be punished eternally but sinners who fell short of good deeds will eventually enter paradise unless they committed the gravest of sins like shirk.

      Teacher tip

      Students could write the full evaluation response to the statement, "A belief in the afterlife is the most important belief for a Muslim".

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What do Muslims believe about Allah's attributes?

      Allah is only all-knowing
      Allah is only all-powerful
      Correct answer: Allah is both all-knowing and all-powerful

      Q2.
      According to many Muslims, what does Allah’s knowledge of the future imply?

      Allah cannot influence future events
      Allah’s knowledge is only limited to the present
      Correct answer: Allah’s knowledge of the future means He decrees what happens
      Allah is unaware of human actions

      Q3.
      What is the belief that Allah decrees what will happen called?

      Free will
      Correct answer: Predestination
      Resurrection
      Reincarnation

      Q4.
      What issue arises when considering both predestination and free will in Islam?

      There is no conflict between the two beliefs
      Correct answer: Predestination suggests that free will does not exist
      Free will contradicts the idea of a divine creator
      Predestination denies the importance of human actions

      Q5.
      Many Muslims believe that Allah’s knowledge of the future means He what happens in the universe.

      Correct Answer: wills, Wills, decrees, decree

      6 Questions

      Q1.
      In Islam, those who reject faith or live sinful lives without repentance will go to .

      Correct Answer: Hell, hell, Jahannam, jahannam

      Q2.
      In Islam, what is the purpose of Heaven (Jannah)?

      To punish those who reject faith
      Correct answer: To reward believers with eternal peace and happiness
      To offer a temporary place of rest
      To allow for continuous suffering

      Q3.
      In Islam, which of the following is believed to be found in Heaven (Jannah)?

      Eternal punishment
      Correct answer: Rivers of water, milk, honey and wine
      Suffering and pain
      Fire and darkness

      Q4.
      In Islam, Heaven (Jannah) is a place of eternal , where believers enjoy endless peace, joy and closeness to Allah.

      Correct Answer: bliss, Bliss

      Q5.
      What is the purpose of Hell (Jahannam) in Islam?

      To reward the faithful
      Correct answer: To punish those who reject faith or commit sinful acts
      To offer eternal rest

      Q6.
      According to the majority of Muslims, what is the fate of someone who dies with faith in Allah but has committed sins?

      They will be eternally punished
      Correct answer: They will eventually enter paradise unless they committed shirk
      They will be forgiven and enter paradise immediately

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Heaven and hell in Islam, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...