Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of healthy friendships.

      Key learning points

      1. Healthy friendships make us feel happy, confident, safe and positive.
      2. People have boundaries and that they should be respected.
      3. Unhealthy friendships make us feel unsafe, uncomfortable or disrespected.

      Keywords

      • Respect - being considerate of others and the world around you; treating people fairly and how you would like to be treated

      • Boundary - an imaginary line separating what we will and won't allow

      Common misconception

      Friendships only happen in person.

      Friendships can be diverse and can be in person and online.

      Teacher tip

      You might want to adapt this lesson to add where pupils can access pastoral support in your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:kindness,the quality of being friendly, generous and considerate

      the quality of being friendly, generous and considerate

      Correct Answer:honesty,being truthful and transparent

      being truthful and transparent

      Correct Answer:acceptance,acknowledging something as it is, without judgement

      acknowledging something as it is, without judgement

      Q2.
      Which of the following statements show courtesy?

      Correct answer: taking turns
      Correct answer: listening attentively
      Correct answer: not talking over or interrupting
      always doing what your friends tell you

      Q3.
      Which of the following statements are not part of the definition of bullying?

      it is repeated over time
      it intentionally hurts another individual or group
      Correct answer: it is arguing with friends
      Correct answer: it is not repeated over time

      Q4.
      Seeking permission means...

      taking something from someone else
      Correct answer: gaining approval for something
      taking the advice of others

      Q5.
      Bullying which takes place online is known as...

      Correct Answer: cyberbullying, cyber bullying, cyber-bullying

      Q6.
      Which of the following is the correct definition of an active bystander?

      A person who witnesses bullying, but doesn't get involved
      Correct answer: A person who witnesses bullying and tries to help
      A person who intentionally hurts another individual

      6 Questions

      Q1.
      are imaginary lines separating what we will and won't allow.

      Correct Answer: Boundaries

      Q2.
      Which of the following statements is correct?

      Friendships only happen in person.
      Friendships only happen online.
      Correct answer: Friendships can happen both in person and online.

      Q3.
      Which of the following are features of a healthy friendship?

      Correct answer: respect
      safe
      Correct answer: boundaries
      Correct answer: honesty
      Correct answer: trust

      Q4.
      Which word means being considerate of others and the world around you, and treating people fairly?

      Correct Answer: Respect, Respectful

      Q5.
      An friendship might make us feel unsafe, uncomfortable or disrespected.

      Correct Answer: unhealthy

      Q6.
      Which of the following are feelings we might have if we were in a healthy friendship?

      Correct answer: positivity
      Correct answer: happiness
      Correct answer: confidence
      boundaries

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: A healthy friendship, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...