Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Everyday examples of changing state: solids and liquids (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give everyday examples of solids and liquids changing state.

      Key learning points

      1. There are lots of examples of solids and liquids changing state in real life.
      2. Everyday examples of materials changing between solid state and liquid state include butter, chocolate and candle wax.
      3. Many people use their understanding of solids and liquids changing state in their work.
      4. Everyday examples of materials changing from liquid state to solid state include liquid lava changing to solid rock.

      Keywords

      • Solid - A solid has a fixed shape and volume but some solids can change shape when a force is applied.

      • Changing state - Changing state is when a material changes state from one state to another.

      • Temperature - Temperature is a measure of how hot or cold something is.

      • Melting - Melting is when a material or substance changes from its solid state to its liquid state.

      • Liquid - A liquid can flow, has a fixed volume and takes the shape of the bottom of its container.

      Common misconception

      Pupils may not have experience of a solid material changing to its liquid state then back to its solid state again.

      Pupils will explore melting solid wax then watching it change back from a liquid to a solid again as it cools. The lesson provides many examples of where changing state is useful to humans in industry and every day life.

      Teacher tip

      Encourage children to notice where in their own lives the process of melting can be undone by cooling materials, and the process of changing a liquid to a solid can be undone by heating.

      Equipment

      Wax candles, grater, heatproof jug, small plastic bags which can be sealed, warm water, timer.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      At what temperature does water change from a solid state to a liquid state?

      25°C
      10°C
      Correct answer: 0°C
      100°C

      Q2.
      Materials in which state of matter can flow?

      Correct Answer: liquid, liquids

      Q3.
      Which state of matter takes the shape of the bottom of a container?

      solid
      Correct answer: liquid
      gas

      Q4.
      Which state of matter has no fixed volume?

      liquid
      solid
      Correct answer: gas

      Q5.
      Match the change of state to the process required to cause it.

      Correct Answer:melting,heating

      heating

      Correct Answer:freezing,cooling

      cooling

      Q6.
      Which of these materials is in the liquid state at room temperature?

      butter
      Correct answer: water
      cheese
      oxygen

      6 Questions

      Q1.
      There are lots of examples of solids and liquids changing __________ in real life.

      material
      Correct answer: state
      volume

      Q2.
      Glass blowers use their understanding of changing state in their work.

      wood and rock
      scientists and engineers
      Correct answer: solids and liquids

      Q3.
      Everyday examples of materials which can change from state to liquid state include butter, chocolate and candle wax.

      Correct answer: solid
      liquid
      gas

      Q4.
      Lava cooling is an example of a material changing from...

      solid state to liquid state.
      Correct answer: liquid state to solid state.
      gas state to liquid state.
      solid state to gas state.

      Q5.
      The process where materials change from solid state to liquid state is called .

      Correct Answer: melting, melt, melts

      Q6.
      The process where water changes from liquid state to solid state is called...

      melting.
      Correct answer: freezing.
      stiffening.
      hardening.

      To help you plan your 4 science lesson on: Everyday examples of changing state: solids and liquids (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...