Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Electrical conductors: testing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify objects made from a range of metals and test for electrical conductivity.

      Key learning points

      1. Metals are very useful materials, with properties such as strength, stiffness and electrical conductivity.
      2. Results of scientific enquiries can be recorded in different ways including charts and tables.
      3. All metals conduct electricity, but some metals are better electrical conductors than others.
      4. Materials are chosen for particular jobs based on their properties.

      Keywords

      • Metal - Most metals are strong, hard and shiny materials. They are good conductors of heat and electricity.

      • Electrical conductor - An electrical conductor is a material that allows electricity to pass through it easily.

      • Conduct - If a material conducts electricity or heat, it means the electricity or heat can pass through it easily.

      • Electrical insulator - An electrical insulator is a material that does not allow electricity to pass through it easily.

      Common misconception

      Not all metals are electrical conductors.

      Pupils will test materials for conductivity, but teaching slides will emphasise that all metals are electrical conductors.

      Teacher tip

      Make sure that pupil know that all metals are electrical conductors and none are electrical insulators.

      Equipment

      Equipment required to make simple circuits (cells, bulbs, buzzers, motors, wires) and a range of different metals to test.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of electrical circuit do you have if all the components are correctly connected and there are no gaps in the loop?

      Correct answer: complete
      incomplete

      Q2.
      How would we describe a material that allows electricity to pass through it easily?

      electrical connector
      electrical insulator
      electrical transferer
      Correct answer: electrical conductor

      Q3.
      How would we describe a material that does not allow electricity to pass through it easily?

      electrical connector
      Correct answer: electrical insulator
      electrical transferer
      electrical conductor

      Q4.
      Match the material to its property.

      Correct Answer:metal,electrical conductor

      electrical conductor

      Correct Answer:plastic,electrical insulator

      electrical insulator

      Q5.
      Which type of material would you use to make the casing on a plug?

      an electrical conductor
      Correct answer: an electrical insulator

      Q6.
      Which of these materials is an electrical conductor?

      Correct answer: copper
      plastic
      air
      rubber

      6 Questions

      Q1.
      are chosen for particular jobs based on their properties

      people
      scientists
      Correct answer: materials
      kettles

      Q2.
      are very useful materials, with properties such as strength, stiffness and electrical conductivity.

      Correct Answer: Metals, metals

      Q3.
      Which of these are ways scientists present the results of scientific enquiries?

      Correct answer: charts
      drama
      Correct answer: tables
      chairs

      Q4.
      Which of the following items are likely to be made using metals?

      Correct answer: the electrical circuit in a television
      the screen of the television
      Correct answer: the wire to the plug of a television
      the outside of the switches on a television

      Q5.
      Which of these statements is true?

      Correct answer: All metals conduct electricity.
      Some metals do not conduct electricity.
      Correct answer: Some metals are better electrical conductors than others.

      Q6.
      Which metals are electrical insulators?

      copper
      all metals
      tungsten
      Correct answer: no metals

      To help you plan your 4 science lesson on: Electrical conductors: testing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...