Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Function of blood vessels

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what blood vessels are and what they do.

      Key learning points

      1. Blood vessels transport blood all around the body, to and from your heart.
      2. Arteries are blood vessels. Most arteries deliver blood rich in oxygen to all the parts of the body.
      3. Veins are blood vessels. Most veins return blood low in oxygen to the heart.
      4. Blood is always red. Blood travelling through veins may appear blue because of how light travels through our skin.
      5. Scientists use scientific diagrams to describe different systems in the human body.

      Keywords

      • Blood vessels - Blood vessels are tubes through which blood flows around the body.

      • Arteries - Arteries are blood vessels that carry blood away from the heart.

      • Veins - Veins are blood vessels that carry blood back to the heart.

      • Oxygenated - Oxygenated blood is blood rich in oxygen.

      • Deoxygenated - Deoxygenated blood is blood low in oxygen.

      Common misconception

      Pupils often think that blood sloshes around inside the body rather than travelling through different types of blood vessels. Pupils may also think that blood can be red or blue.

      The learning cycle focusing on representing blood vessels in the human body helps pupils to understand that blood vessels are often drawn in different colours merely to help us distinguish between them and understand their different functions.

      Teacher tip

      If blowing paint, to represent blood vessels 'branching off' into smaller and smaller tubes, it is advised to use paint that has been watered down to make it a little more runny.

      Equipment

      See additional materials for further guidance.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Your heart is protected by a frame of bones attached to the breastbone, called the .

      Correct Answer: rib cage, ribs, ribcage

      Q2.
      The heart is made up of several __________ which relax and squeeze to pump blood.

      tubes
      holes
      Correct answer: chambers
      bags

      Q3.
      Which statement about blood is true?

      blood is made in the heart
      Correct answer: blood is pumped around your body by the heart
      Correct answer: blood is needed to keep humans alive
      blood has only one function

      Q4.
      What are the functions of blood?

      Correct answer: to transport oxygen and nutrients around the body
      Correct answer: to helps us feel better when we are unwell
      to transport carbon dioxide to the stomach
      Correct answer: to help us stop bleeding when we get a cut
      to help us feel emotions

      Q5.
      Which of these are parts of the blood?

      the heart
      Correct answer: plasma
      Correct answer: white blood cells
      valves

      Q6.
      Which part of the blood helps the blood to clot forming scabs?

      white blood cell
      red blood cell
      Correct answer: platelet
      plasma

      6 Questions

      Q1.
      Which statements about blood are true?

      Correct answer: blood is always red
      blood is always blue
      blood can be red or blue

      Q2.
      Match these keywords to their descriptions.

      Correct Answer:arteries,carry blood rich in oxygen
      Correct Answer:veins,return blood low in oxygen to the heart

      Q3.
      Blood carry blood all around the body, to and from your heart.

      Correct Answer: vessels

      Q4.
      In this model of the circulatory system, which colour represents blood vessels carrying oxygen rich blood?

      An image in a quiz
      blue
      Correct answer: red

      Q5.
      Why are models used in science?

      Correct answer: models help us understand things we cannot see or experience ourselves
      models make science more fun
      models perfectly represent things we cannot see

      Q6.
      Match these keywords to their descriptions.

      Correct Answer:oxygenated,blood which is rich in oxygen
      Correct Answer:deoxygenated,blood which is low in oxygen

      To help you plan your 6 science lesson on: Function of blood vessels, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...