Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe why plants have roots.

      Key learning points

      1. The roots of a plant usually sit below the surface of the soil.
      2. Roots provide support for the plant by holding the plant upright, especially in windy conditions.
      3. Roots absorb water and nutrients from soil to provide the plant with what it needs to grow and stay healthy.

      Keywords

      • Roots - The part of a plant that anchors it in the soil is called the root. Roots take in water and nutrients for the plant.

      • Function - The task that something has is its function.

      • Absorb - To absorb is to soak something up.

      • Nutrient - A nutrient is any substance that plants or animals need in order to live or grow.

      • Soil - Soil is ground up rock mixed up with plant and animal remains.

      Common misconception

      Pupils may think that roots are like drinking straws that suck up water through their tips, rather than absorbing it across their whole length.

      Share the model used in the lesson of a paper towel absorbing water to help pupils understand that water is absorbed, not sucked up, by the roots. Pupils could experience this for themselves in the classroom to help them understand and remember.

      Teacher tip

      When pupils are exploring different types of roots in Task A, try to include some that they will be familiar with, such as dandelions, grass and carrots. If there is a large tree with visible roots on school grounds or nearby, it would be great to take pupils for a visit to observe very large roots.

      Equipment

      See additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for this part of the plant?

      An image in a quiz
      stem
      Correct answer: roots
      shoots
      nutrients

      Q2.
      Plants get many nutrients from the they are growing in.

      Correct Answer: soil

      Q3.
      Plants need air, , light, room to grow and nutrients from soil to survive and grow.

      Correct Answer: water

      Q4.
      What are nutrients?

      different types of soil
      materials that can only be found in food
      Correct answer: substances that plants and animals need to grow

      Q5.
      When scientists look closely at something and use their other senses to notice things about it, this is called making …

      investigations.
      predictions.
      Correct answer: observations.
      conclusions.

      Q6.
      What is the function of something?

      Correct answer: its task or purpose
      its location or place
      its name

      6 Questions

      Q1.
      Where do the roots of a plant usually grow?

      at the top of the plant
      around the stem of the plant
      Correct answer: at the bottom of the plant below the surface of the soil

      Q2.
      Roots take in water and from the soil they are growing in to help the plant grow and stay healthy.

      Correct Answer: nutrients, nutrition

      Q3.
      How do roots take in water and nutrients from the soil?

      They suck them up.
      Correct answer: They absorb them.
      They eat them.
      They drink them.

      Q4.
      Which of these is not a function of roots?

      absorbing water and nutrients from the soil
      Correct answer: making food for the plant
      providing support for the plant by anchoring it in the soil

      Q5.
      Many roots are covered in tiny hairs. Why do they have these hairs?

      Correct answer: so they can absorb as much water as possible
      so they can look attractive to animals living under the soil
      so they can make food for the plant

      Q6.
      Andeep wants to make a model plant with roots that absorb water like real roots. What would be the best thing for him to use for the roots?

      plastic drinking straws
      wooden pencils
      Correct answer: paper kitchen roll strips

      To help you plan your 3 science lesson on: The function of roots, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...